keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Veropetoksia ja pikkuvirheitä

Päivän "polttava" uutinen on ollut mm. kauppalehden uutisoima autonmyyjien epäilty veropetos. Tulli epäilee joukon (ulkomaalaisperäisiä) autokauppiata valehdelleen Suomeen myyntiin tuotujen autojen arvon tullille ja siten petoksella kiertäneen veroja.

Mutta hetkinen ... Tästä ei ole montaakaan kuukautta kun tulli määrättiin korvaamaan yksityishenkilöille vääryydellä perittyjä tullimaksuja ja veroja liittyen käytettyjen autojen Suomeen tuomiseen.

Eikö ole mielenkiintoista, että kun tulli huijaa, varastaa ja väärydellä perii rahaa yksityisiltä kansalaisilta, kyse ei ole rikoksesta tai petoksesta. Mutta kun yksityishenkilöt tekevät saman tullia kohtaan, kyse on välittömästi veropetoksesta ja kamalasta rikollisesta kavaluudesta.

En minä sitä sano, ettei tullille pitäisi maksaa lain velvoittamia maksuja - mutta  on se uskomatonta, että kun huijaajana on valtio tai valtion jokin edustaja - kyse ei olekaan enää rikoksesta tai muutenkaan paheksuttavasta asiasta. Ei suinkaan, kyse on "maan tavasta".

Joiltain viranomaisilta ja johtavilta virkamiehiltä tuntuu unohtuvan se, että Suomen valtion tehtävä on ajaa omien kansalaistensa etuja. Suomen valtiota ei ole olemassa ilman Suomen kansalaisia. Siksi minusta on uskomatonta, että valtio katsoo voivansa valehdella, varastaa ja väärydyydellä kansalaisiaan verottaa - kuten toimittiin tässä käytettyjen autojen verotusta koskevassa toiminnassa. Ainakin itse jäin odottamaan anteeksipyyntöä tullin ja/tai verottajan toimesta kun olivat näin lain ja sen hengen vastaisesti toimineet.

Ei kommentteja: