sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Viljavarastot täyttyvät ja nälänhätä uhkaa

Huomasitko muutama päivä sitten uutisen, missä kerrottiin kotimaisten viljavarastojen olevan jo niin täynnä, että viljaa pitää alkaa kuljettamaan Suomenlahden yli Viroon varastoihin? Huomasitko uutisen, missä kerrottiin, että maailmalla ihmiset näkevät enemmän ja enemmän nälkää? Entä luitko siitä, että meillä Suomessa on viljatuotteet, kuten leipä Euroopan kalleinta? Tämä huolimatta siitä, että arvonlisäveroa alennettiin juuri viisi prosenttiyksikköä?

Mielenkiintoisia uutisia kaikki tyynni. Joku tuossa nyt kuitenkin mättää ja pahasti. Perinteisesti markkinataloudessa kysyntä ja tarjonta ohjaa hintaa. Me olemme kuitenkin onnistuneet luomaan järjestelmän, missä kysynnän ja tarjonnan ei tarvitse koskaan kohdata millään tasolla. Jos tuottajalle jää viljaa yli, sitä varastoidaan - jos sitä jää paljon yli, sitä varastoidaan ulkomaita myöden. Samaan aikaan ihmiset joutuvat maksamaan viljatuotteistaan monopolimaisen korkeita hintoja. Mitään tahoa ei tunnu kiinnostavan pitää huolta siitä, että markkinatalous toimisi edes jollain tasolla.

Ei; parasta mitä tukirahoilla tuotetulla viljalla voi tehdä on säilöä se pitkin Suomenlahtea toivoen, että joku maksaisi siitä kovaa hintaa jonain kauniina päivänä. Hitto vieköön, parempi se on pistää vilja varastoon kuin ruokkia sillä maailman nälkää näkeviä.

Ei kommentteja: