tiistai 13. lokakuuta 2009

Kohta pääsee taas kauppaan - ehkä

Yksi tämän maan kummallisimmista asioista on tuo kauppojen sunnuntaiaukiolo. On täysin käsittämätöntä, että vuonna 2009 pidetään yhä yllä kristillisiä perinteitä - jotka johtavat juurensa Raamattuun. Nyt vihdoin kun Palvelualojen Ammattiliitto ja kaupan ala on päässyt sopimukseen kauppojen sunnuntaiaukioloista, on käsittämätöntä, että vieläkään kauppaan ei sunnuntaina pääse; paitsi jos kauppa on riittävän pieni. Eikö ole loogista? Pienten kauppojen henkilökuntaa voi "kyykyttää" sunnuntaina töihin, mutta suurten kauppojen työntekijöitä ei? Mikähän käsittämätön logiikka siinä on?

No, kuten sanottu - sopimukseen on päästy jo joskus alkuvuodesta, mutta kauppojen ovet pysyvät kiinni vielä jonkin aikaa. Kuinka kauan? Minä en tiedä. Se lie selvää, että joulumyyntiaika kun alkaa, kaupat saavat taas olla auki sunnutaisin, paitsi joinain kirkollisina poikkeuspäivinä.

Sunnuntaiaukioloja on muuten leimannut yksi kummallisuus. Kaupat saavat olla lauantaisin auki vain kello 18 saakka, mutta sunnuntaisin aina 21 saakka. Tuo anomalia ei vain aukene minulle. Miksi lauantaisin saa käydä kaupassa vain kuuteen saakka, mutta sunnuntaisin iltayhdeksään?

Luvassa on kuitenkin siis helpotus, sillä kauppojen aukiolot vapautuvat hieman. Mielestäni se on vain kohtuullista, sillä ihmisiä on suojattu raamatullisin ja kristillisin perustein - vaikka Suomessa vallitsee uskonvapaus. Lisäksi kristillinen enemmistö ei tiedä kirkollisista pyhistä ja kirkonmenoista enää yhtään mitään. Suuri kansanosa kuuluu kristilliseen kirkkoon tavan takia, ei siksi, että he kokisivat, että kirkolla on jotain tarjottavaa. Harva meistä muistaa koska on viimeksi käynyt kirkossa, muuten kuin häissä, hautajaisissa tai ristiäisissä. Tavallisissa jumalanpalveluksissa käy kansasta promillen vain osia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos kaupat olisi todella kannattavaa pitää auki seitsemän päivää viikossa 8-21 niin asia olisi jo juntattu läpi.

Hyvin todennäköistä on, että laajenevat aukioloajat tulevat vaikuttamaan palvelun laatuun esimerkiksi minimi miehityksen kautta.

Vai kuinka moni uskoo pienempien yristen pystyvän palkkaamaan lisää henkilökuntaa sunnuntaista saatavien tuottojen perusteella?

Yhteiskunta - Kookas