maanantai 26. lokakuuta 2009

Ei meillä Suomessa

Yksi viime viikkojen näkyvistä kansainvälisistä IT uutisista on ollut France Telecom -teleoperaattorin työntekijöiden äkillisesti noussut itsemurhien määrä. Ongelma on koettu Ranskassa niin suureksi, että asiaa on puitu ja lähdetty selvittämään ihan maan hallituksen tasolta. France Telecomissa on (lehdistön mukaan) työtahti ja taloudellinen paine noussut niin kovaksi, että osa työtekijöistä ei ole enää kestänyt painetta vaan moni on ajautunut itsemurhaan.

Tänään vastaavantyyppinen uutinen oli Taloussanomissa liittyen Rautaruukin työntekijöihin. Myös Rautaruukissa on Raahen tehtaalla useampi työntekijä päätynyt päättämään elämänsä oman käden kautta. Artikkelissa on esitetty myös epäilyksiä siitä, että itsemurhat liittyisivät vuorotöihin tehtyihin muutoksiin, mitkä työntekijät ovat kokeneet sietämättöminä.

En halua tässä syyttää Rautaruukkia mistään, enkä spekuloida siitä mistä mahdollinen itsemurha-aalto Raahessa on johtunut. Minusta on kuitenkin yllättävää kuinka nopeasti Rautaruukki on valmis kieltämään, että muutoksilla voisi olla yhteys itsemurhiin. Eihän tälläistä meillä voi tapahtua - ihan niinkuin Suomessa myydyssä pakastevihanneksissa ei pitänyt voida olla lasia. Tämänkaltaiset asiat ansaitsevat perinpohjaisen selvityksen. Mikään työ ei ole niin tärkeä, että sen takia kannattaisi elämästään luopua. Ja jos tässä nämä spekulaatiot itsemurhien ja työvuorojen kanssa osoittautuvat ammattiliiton neuvottelutaktiikaksi, voi minun mielestäni alkaa AY väen muilutukset rajan yli heti. Nämä ovat niin vakavia asioita, että niillä ei ole kenenkään syytä pelata minkäänlaista peliä - ei työnantajien eikä työntekijöiden.

Ei kommentteja: