torstai 26. heinäkuuta 2007

IPhone vastaan Nokia

Mikäs sen mielenkiintoisempaa keskustelua kuin Applen Iphone. Me eurooppalaiset saamme tätä herkkua odotella vielä jonkin aikaa, mutta se ei mediaa hidasta. Hypetys jatkuu entisenlaisena ja kyllähän Apple on palstatilansa ansainnut.

Tänään luin Talouselämän websivuilta artikkelin missä (mielestäni) vähäteltiin hieman Applen saavutusta Iphonella. Applen ilmoituksen mukaan se myi ensimmäisen parin päivän aikana (niin PÄIVÄN) noin 270 000 Iphonea. Talouselämän artikkeli keskittyi vertaamaan tuota lukua Nokian globaaleihin myyntivolyymeihin. On syytä kuitenkin pitää mielessä, että ao. vertailu on kaikkea muuta kuin relevantti. Ei Apple (vielä) kilpaile Nokian kanssa matkapuhelinmarkkinoista, mutta älypuhelinmarkkinoista kylläkin. Iphone on kohdistettu juuri samaan segmenttiin mihin Nokian Multimedia -yksikkö suoltaa omia "multimediatietokoneitaan". Eli jos Iphonen ja Applen suoritusta haluaisi vertailla oikeudenmukaisesti "apples with apples" (heh.... tässä pitäisi varmaan sanoa apples with nokias), niin viivalle asetetaan Nokian lippulaiva N95 sekä Applen matkapuhelinuutuus Iphone. Näiden välinen vertailu antaisi kenties paremman kuvan siitä mitä Apple on saanut Iphonellaan aikaan. Nokia julkaisee tuleksensa ilmeisestikin ensi viikolla, mutta tuotekohtaisia myyntilukuja ei taida julkisuuteen päästä. Eli tämä vertailu voidaan tehdä vain spekulatiivisilla numeroilla (Nokian suhteen).

Vaikka Nokia on meille suomalaisille ylpeydenaihe, ei meidän varmstikaan kannata työntää päätä pensaaseen ja toivoa, että kukaan ei huomaa mitä maailmalla tapahtuu. Sen lisäksi, että amerikkalaiset osaavat selvästi markkinoinnin jalon taidon, pitää tuossa tuottessakin olla jotain merkittävää. Ja kuten sanottu, julkisuuteen vahvistetu (tuo 270 000 myytyä Iphonea) on todella huima luku. Uskon, että mikä tahansa matkapuhelinvalmistaja olisi valmis vastaanottamaan melkein mille tahansa tuotteelleen Iphonen myyntiluvut.

Ei kommentteja: