tiistai 24. heinäkuuta 2007

Take away the take-away

Viime päivien suru-uutinen on ollut Gastronautin konkurssi. Gastronauttihan oli yritys joka toimitti (ainakin) keskustan ravintoloiden ruokia ihmisille kotiin. Muistan kun Gastronautti aloitti Helsingissä. Mielestäni liikeidea oli mitä mahtavin - ja suorastaan kadehdin yrityksen perustajaa niinkin loistavan mutta yksinkertaisen liikeidean oivaltamisesta (tosin se taisi olla tuonti-idea mutta siitä huolimatta...).

Mikä sitten sai kaikkien (lue vaikka kauppalehden blogeja) ylistämän liikeidean kaatumaan konkurssiin? Kyse oli palveluyrityksestä, ja tuotannon karatessa Suomesta ulkomaille lie palvelut ainoa kasvava liiketoiminnan ala Suomessa. Uskon, että tuohon konkurssiin voi löytää useita syitä, mutta listaan tässä muutaman mitä itselläni tuli mieleen:
  1. Suomessa ei ole riittävän suuria kaupunkeja. Ainoa kaupungin kriteerit täyttävä keskittymä on Helsinki.
  2. Me emme osaa käyttää palveluita, tai me emme suostu niistä maksamaan.
  3. Gastronautin palveluhinnat olivat liian korkeat. (11 euron minimiveloituksella sitä voisi melkein hakea ruuat taksilla itse).
  4. Me emme ole vielä valmiita maksamaan palveluista (tämä on syytä listata kaksi kertaa, koska se on niin keskeinen syy). Ainakaan emme suostu maksamaan sellaisista palveluista mitä itsekin pystymme tekemään.
Jotta Gastronautin kaltainen yritys kannattaa Suomessa, tulee kuljetushinta saada jotenkin naamioitua osaksi tuotteen hintaa. Tässä ongelma saattaa olla siinä, että ravintoloiden listahinnat on mm. webissä eikä Gastronautin kaltainen yritys saa helposti/mitenkään upotettua omia kuljetushintojaan ao. listoille. Kyllä lähipizzerian hinnasto pitää sisällään toimituskuluja, vaikka niitä ei Helsingin seudulla välttämättä kerrotakaan.

Mielenkiintoisena nyanssina mainittakoon, että täällä Tampereella en vielä ole löytänyt pizzeriaa joka toimittaisi pizzan "ilmaiseksi" kotiin. Tämä lie osasyy siihen, että en ole täällä asuessani syönyt kertaakaan tilauspizzaa. Toinen tähän vaikuttanut syy on se, että paikalliset pizzeriat eivät toimita listojaan postin mukana. Minä en edes tiedä mitä pizzerioita tässä lähellä on, jotka toimittaisivat kotiin. Toinen mielenkiintoinen löytö oli paikallisen (keskustan) kiinalalaisravintolan take-away hinnat. Listahinnat olivat jo mielestäni erinomaisen edulliset ruuan laatuun ja ravintolan sijaintiin nähden. Mutta take-away tarjous sai leuat lävähtämään selälleen: jos otat ruuan mukaasi hinnoista vähennetään 50%. Siinäpä hyvä markkinarako kuljetushintojen peittämiseen - kuljetusyrittäjä voi(si) pitää tuon toisen 50% kuljetuspalkkiona ja uskon, että asiakaskin olisi valmis maksamaan edullisen listahinnan jos saisi ruuan kotiinkuljetettuna. Minä ainakin maksaisin mielelläni.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Gastronautti palaa Helsinkiin sekä Tampereelle!!!

1.4.2008 lukien Gastronautti kuljettaa tuttuun tapaan tuotteita kotiin sekä toimistoon :D

www.gastronautti.fi