perjantai 27. heinäkuuta 2007

Asuntojen hintatiedot julkisiksi

Valtion tuottamien web palveluiden kuumimpaan kärkeen nousi kesällä julkaistu asuntojen.hintatiedot.fi palvelu, johon muutamat vapaaehtoiset(?) asunnonvälittäjät ovat ilmoittaneet välittämiensä asuntojen hintatiedot. Hintatiedot on kerätty / ilmoitettu viimeisen vuoden ajalta. Palvelu on toivotettu tervetulleeksi ja julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan palvelu on ollut erittäin suosittu. Tämä on vähintäänkin luonnollista varsinkin ihmisille jotka ovat ostamassa asuntoa. Tietenkin kannattaa käydä tarkistamassa mitä asunnosta on maksettu ao. alueella. Ja jos ei muuta iloa palvelusta ole, niin se ainakin ruokkii perisuomalaista kateutta. Voipahan käydä tarkistamassa "mitä naapurin Pekka ja Eila saivat asunnostaan, hintapyyntö kun oli niin naurettava. "

Mutta palveluun liittyy muutama epäkohta. Ensimmäinen ongelma liittyy siihen, että takautuvasti julkaistuihin kauppahintoihin ei pyydetty myyjien tai ostajien lupaa. Luvan pyytäminen tulee varmasti osaksi kaikkia asunnonvälityssopimuksia. Mutta jo tehdyissä kaupoissa kyseistä lupaa ei kyselty.

Toinen epäkohta liittyy tietojen yksityisyydensuojaan. Ympäristöministeriö on tehnyt päätelmänsä siitä milloin asianomaisia ei pysty kaupoista yksilöimään. Ja usein tuo asetettu neljän myydyn asunnon raja ao. kadulta riittää. Mutta varsinkin uusilta asuinalueilta jää kriteereihin toivomisen varaa. Kun kadun varrelle on rakennettu vain yksi taloyhtiö joiden asuntojen kauppahinnat webistä löytää, ei ole vaikea arvata minkä asuntojen hinnoista on kyse.

Tuntuu, että asunnonvaihtajat ovat unohtaneet kauppahintojen julkaisemisen olevan kaksiteräinen miekka. Siinä missä julkiset kauppahinnat parantavat ostajan asemaa, heikentää se myyjän asemaa ja mahdollisuutta saada myyntivoittoa asunto-osakkeistaan. Ja asuntokaupassa usein ollaan ostamassa uutta asuntoa vanhan tilalle. Vain osa ostajista on ensiasunnon ostajia. Eli se säästö mikä ostohetkellä mahdollisesti saadaan, menetetään vastaavaasti oman asunnon myyntihetkellä. No positiivisena vaikutuksena (toteutuessaan) voidaan pitää mahdollisesti hillitympiä asuntolainoja. Mutta pienentyneiden asuntolainojen mukanaan tuomat pienemmät korkotulot varmasti korvataan korkeimpina marginaaleina lainoissa.

Jos miettii muutoksen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, voisin kuvitella että
  1. Ihmiset eivät tule sallimaan asuntokauppojensa hintojen julkaisemista, ja siten palvelussa oleva tieto vanhenee varsin nopeasti
  2. Ihmiset alkavat välttää välittäjiä jotka antavat hintatiedot kysymättä asianomaisilta
  3. Ihmiset alkavat myymään asuntojaan itse, välttäen asunnonvälittäjien palveluita

Ehkä ministeriön ajatus asuntojen hintojen hillitsemisestä toteutuu uuden palvelun myötä - ja jos ei toteudu, niin ainakin voimme ruokkia sillä omaa uteliaisuuttamme ja naapurikateutta.

Annan palvelusta täydet nolla (0) pistettä niin ympäristöministeriölle kuin hintatiedot ilman asiakkaiden lupaa ilmoittaneille kiinteistönvälittäjille.

Minulle henkilökohtaisesti on varsin selvää, että niistä asuntokaupoista missä minä olen asianomaisena ei hintatietoja palveluun ilmoiteta.

Ei kommentteja: