perjantai 6. heinäkuuta 2007

Iphonen kuherruskuukausi

Taitaa olla tasan viikko siitä kuin IPhone tuli USA:ssa myyntiin. Myyntiä edelsi ennen näkemätön rummutus ja hype. Ei voi muuta elektroniikkavalmistajat kuin kateellisena katsella kuinka Apple julkistaa tuotteen ja antaa sen jälkeen ns."teknologialeaderien" hoitaa markkinointi. Eipä kulunut päivääkään, ettei jostain olisi saanut lukea yli-innokkaiden kuluttajien kommentteja "jeesuspuhelimeksikin" ristityn matkapuhelimen luvatuista ominaisuuksista.

Rummutus meni jopa naurettavuuksiin. Kritiikittömät toimittajat hurrasivat kaikelle mitä Steve Jobs sanoi (tai jätti sanomatta). Omia suosikkejani olivat mm. kun Steve Jobs julkisti kehttäjäyhteisölle miten Iphoneen tehdään sovelluksia - vastaus oli Ajax, eli Iphoneen saisi tehtyä web-sovelluksia. (AJAX sovelluksia pitäisi pystyä käyttämään mistä tahansa selaimesta... Niin Nokian kuin LG:n tai Samsunginkin). Mutta eipä hätää, yleisö löysi tästäkin aiheen hurrata. Toinen mielenkiintoinen kommentti koski IPhonen verrattain vanhaa teknologiaa joka on kilpailijoista jäljessä jo julkistamishetkellä. Tämä käännettiin eräiden toimittajien kirjoituksissa "Applen nerokkuudeksi jättää kaikki turha pois ja kyvyksi tehdä niin yksinkertaisia laitteita, että kuka vaan osaa niitä käyttää".

Mutta turha se tietenkin on Iphonea haukkua - suomalaisena se on kovin helppo lähestymistapa - meillä kun on tuo Nokia. Kyllä totuus varmasti lienee se, että Iphone tulee ottamaan omassa segmentissään (älypuhelimet ja multimedia laitteet) tyrmistyttävän markkinaosuuden USA:ssa ja muutamissa Euroopan maissa (kuten Englannissa). Apple noussee Iphonen myötä Nokiaa suuremmaksi matkapuhelinyritykseksi USA:ssa.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata lehdistöä ja kirjoituksia Iphonesta, kun kuherruskuukausi päättyy. Ensimmäisiä soraääniä alkaa jo kuulumaan liittyen esimerkiksi patterin kestoon ja vaihdettavuuteen - kuluttaja kun joutuu lähettämään puhelimen Applelle huoltoon kun patteri/akku pitää vaihtaa. Apple lupaa huollon kolmessa päivässä - ja sijaispuhelimen saa vaatimattomaan 30 USD hintaan. Niin - en tainnut muistaa mainita, että akunvaihto maksaa noin 70 USD.

Ei kommentteja: