lauantai 7. heinäkuuta 2007

Iphone lähtee halvalla

Meillä Suomessa vielä totutellaan operaattorien pyrkimyksiin pitää käyttäjät "hampaissaan". Vuosi sitten operaattorit kilpailivat verissäpäin asiakkaista halvoilla hinnoilla. Ilmaiset puheaikatarjoukset lähestyivät naurettavuuksia. Suomen salliessa 3G -puhelinten kytkykaupan, lakkasi hintakilpailu. Nyt puheluiden hinnat ovat alkaneet jopa nousta, ja näkyä mm. infalaatioluvuissa. Nyt kotimaiset operaattorit kilpailevat (olemattomilla) palveluilla ja puhelinpaketeilla.

Tämä operaattorimalli on kuitenkin ollut arkipäivää muualla maailmassa matkapuhelinten alkutaipaleelta lähtien. Iphonehan tuli myyntiin USA:ssa Cingularin valikoimaan - ja Cingular on yhä ainoa operaattori joka Iphonea myy. Iphonen hinta ei varsinaisesti ole mahdoton - 499 tai 599 USD ei ole kuin 350-450 euroa. Tuota jos vertaa vaikka Nokian lippulaivaan N95:een jota myytiin 749 eurolla, tuntuu Iphone suorastaan halvalta. Mutta Iphonen hinta piileekin operaattoriyhteydessä. Iphonen ostajan pitää tehdä vähintään 24kk sopimus, jonka minimikuukausiveloitus on 60 USD. Ja jos tosiaan Iphoneen pitää vaihtaa akku kerran tuon kahden vuoden aikana, alkaa kokonaisukustannus avautumaan. Tehdäänpä pieni laskutoimitus:
  • Iphone: 599 USD
  • akun vaihto: 70 USD+30 USD (30 tulee vaihtopuhelimesta, koska kuka haluaa olla 3 päivää ilman puhelinta)???
  • operaattorisopimus: 24 x 60 USD
= 2139 USD (tämän päivän kurssilla tuo on noin 1570 EUR).

En ole varma sisältääkö nuo ylläolevat hinnat paikallista ALV:a. USA:ssa kun on tapana ilmoittaa hinnat ilman ALV:a.

Eli tuo vaivaiset 440 Euroa maksava laite tulee maksamaan ostajalleen kahdessa vuodessa vähintään 1570 Euroa. Hinnasta voi sahata 70 Euroa pois, jos laitetta ei käytä (ja siten akun vaihtoa ei tarvitse tehdä).

Halpaa kuin saippua.

Ei kommentteja: