tiistai 12. helmikuuta 2008

Seppo Rätykin sen jo tiesi

Viime viikot Nokia on ollut Suomen ja Saksan uutisvälineissä - tällä kertaa negatiivisissa merkeissä. Saksalaiset ovat ottaneet pahalla Nokian päätöksen sulkea matkapuhelintehtaansa Bochumissa ja siirtää tuotanto hieman (-90%) halvemman kustannustason Romaniaan. Päätös on ollut kova isku saksalaisille, niin Bochumin alueella kun valtiojohdonkin tasolla. 2300 työntekijän irtisanominen ei tietenkään ole riemun asia. Kotimaiset tiedotusvälineet ovat pitäneet aihetta otsikoissa - koska meille on erinomaisen tärkeää mitä ulkomaalaiset meistä (tässä tapauksessa tosinNokiasta) ajattelevat. Se, että suurin osa Nokian omistuksesta on ulkomailla, ja päätöksentekoportaassakin on ei-suomalaisten osuus jatkuvasti nousussa, ei ole himmentänyt Nokian kilpeä suomalaisten silmissä. Eikä välttämättä siihen ole aihettakaan, onhan Nokia edelleen merkittävä työllistäjä Suomessa.

Saksalaisten reaktiot ovat saaneet niin kannatusta kuin vastustustakin suomalaisilta. Meistä solidaarisimmat ovat sitä mieltä, että Nokia saa ansionsa mukaan kun näin tunteettomasti ajattelee vain omia kustannuksiaan. Toiset ovat sitä mieltä, että päätöksiä tehdään - kuten pitääkin - puhtaiden faktojen pohjalta, ja muutto Saksasta on ollut vääjäämätöntä. Saksalaisreaktioiden vastustajat ovat muistuttaneet, että Fujitsu-Siemens lopetti Espoon Kilossa tietokoneiden valmistuksen ja samalla irtisanoi satoja suomalaisia. Jotta Nokian irtisanomisilla olisi vastaavat vaikutukset suhteessa väkilukuun, olisi Nokian pitänyt irtisanoa Saksasta noin 9000 työntekijää.

On vähintäänkin mielenkiintoista nähdä miten tämä pidemmällä aikavälillä tulee käääntymään. Viimeisimmät YLE:n uutiset viittaavat, että Nokia on hävinnyt Saksassa ainakin brandiarvoa - markkinaosuuden muutos selvinnee tulevien kuukausien aikana. Ja mahdollisen muutoksen pysyvyys selviää vasta vuosien saatossa. Mutta siitä olen aika varma, että nyt Olli-Pekka Kallasvuo tietää mitä Seppo Räty aikoinaan tarkoitti kun hän saapuessaan kisamatkalta Saksasta totesi suomalaisille tiedotusvälineille: "Saksa on paska maa".

Ei kommentteja: