tiistai 12. helmikuuta 2008

Olipa uutispäivä

Kylläpä yhteen päivään mahtui paljon mielenkiintoisia, joskaan ei mullistavia uutisia. Valitettavasti kiireiden takia niitä pääsi lukemaan vasta näin yömyöhällä. Poimitaan nyt kuitenkin muutama kommentin ansaitseva skuuppi.

Vain pari päivää sitten marisin kuinka suomalaiset eivät uskalla tehdä ostoksia internetissä. Taloussanomat uutisoivatkin aiheesta tänään, tosin minulle hieman yllättäen, positiivisessa mielessä. Vaikka uutisen pihvi tuntui toimittajan mielestä olevan se, että "Joka viides suomalainen kokee verkossa asioimisen turvattomaksi", olisin itse valmis kääntämään uutisen positiivisemmaksi - sehän tarkoittaa, että 80% mielestä se ei ole turvaton. Tutkimuksen (mihin artikkelissa viitattiin) mukaan 68% kokee verkkoasioimisen turvalliseksi. Tulos on huomattavasti positiivisempi kuin itse arvioin aikaisemmin. Ilmeisesti olen tekemisissä enimmäkseen tuon 20% joka kokee turvattomuutta netissä.

Toinen mielenkiintoinen juttu koskee suomalaisten (nuorten) käsitystä taloudesta. Aihe on mielenkiintoinen siksi, että vasta viime viikolla keskustelin kolleegani kanssa aiheesta. Olin vahvasti sitä mieltä, että meidän peruskoulutuksemme ei keskity riittävästi esimerkiksi talouteen ja liiketoimintaan. Aamulehden uutisen mukaan voin hehkuttaa surutta olleeni oikeassa. Koulujärjestelmä keskittyy liikaa opettamaan teoriaa ja esimerkiksi liiketoiminnan, kaupankäynnin ja talouden perusteet jätetään lapsen itse opiskeltaviksi. Ei ole kovin suuri ihme, ettei meillä ole kaupankäynnin kulttuuria. Itsekin voin myöntää, että liiketoiminta ja yrittäminen on alkanut avautumaan vasta aikuisiällä, ja paljon on vielä opittavaa jos kuvittelen jonain päivänä omaa yritystä perustaa. Opetustoimi hoi: talouteen (valtion, yritysten, henkilökohtaiseen) on panostettava jo peruskoulussa. Vaikka itse olenkin koulutukseltani matemaatikko, sanon, että peruskoululaiselle on enemmän iloa siitä, että hän ymmärtää vaikka koron käsitten, kuin se, että hän osaa laskea suoralle kulmakertoimen - tai suoran ja x-akselin välisen kulman.

Ja päivän viimeinen kommentti menee Isoon-Britanniaan, missä valtio ajaa jo lakiesityksiä millä tiedostonjakajien nettiyhteyksiä voidaan ruveta katkomaan. Laki sallisi luonnollisesti (?) vain laittoman materiaalin jakamiseen syyllistyneiden yhteyksien katkomisen - minä vain mietin, että miten viranomaiset aikovat varmistaa, että jaettu tiedosto on laiton; liikennehän voi olla hyvinkin kryptattua. No, mitä sitä kansalaisten oikeuksista. Jos Englannissa vastaava laki saadaan läpi, voi Suomen lainsäätäjät kopioida lain meikäläiseen käytöön vaivatta - ja perustella hankkeen sillä, että se on "Eurooppalainen käytäntö". Internet operaattorit häpeäpaaluun - vai miten se U2 tuottaja sen niin kauniisti muotoilikaan?

Ei kommentteja: