keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Lukemalla köyhtyy

Me suomalaiset emme lue riittävästi. Suurin osa ihmisistä hankkii tietonsa katsomalla televisiota ja lukemalla aamun sanomalehden. Mutta miten menee aikakausilehdillä? Joudun myöntämään, että itsekin olen hieman huono lukemaan lehtiä. Suurin osa vapaa-ajasta menee tietokoneen ja internetin parissa, joten hankin pääasiallisesti uutiseni sieltä. Mutta on kuitenkin lehtiä joita luen ja haluan lukea paperisena, en tietokoneen ruudulta. Minulle tuleekin mm. TietoViikko, Mikrobitti, Tietokone, Enterpreneur sekä Moottori -lehti.

Törmäsin webissä Wired -lehden artikkeliin ja se vaikutti niin mielenkiintoiselta, että ajattelin tilata kyseisen lehden. Ei muuta kuin googlaamaan: "Subscribe wired magazine finland". Pienen hakemisen jälkeen löytyikin mahdollisuus tilata Wired -lehti vuodeksi Suomeen. Hinta lehden omilla sivuilla 70 USD / vuosi. Suomalainen sivusto myy lehteä hintaan 59 Eur / vuosi. Aika kallista, lainatakseni kotimaisen operaattorin lanseeraamaa fraasia. Mutta mitä tuo Wired -lehti maksaisi jos asuisin USA:ssa? Sieltähän sekin tieto löytyi: Hinta 20 USD / kaksi vuotta.

Olen huomannut saman tilanteen myös aikaisemmin - mm. kun tilasin tuon Enterpreneur -lehden (joka muuten ei ole erityisen hyvä). Enterpreneurin sain tilattua kuitenkin hintaan 30 Eur / vuosi. Lehtitalot ovat varmasti optimoineet ja arvioineet lehtien hinnat siten, että niistä saadaan maksimaalinen hyöty. Haluan kuitenkin uskoa, että laskemalla hintoja saataisiin lisää tilaajia. Esim Mikrobitin normaalihinta vuositilaukselle on noin 65 euroa (plus / miinus pari euroa). En koskaan tilaa lehteä tuohon hintaan. Mutta MBtekee usein tarjouksia mistä lehden saa noin 40 eur / vuosi. Niinpä päädyn ostamaan aina tuon vuoden tarjouksen ja sen vanhennuttua jään odottamaan seuraavaa kohtuullista tarjousta. Mikäli lehti olisi hinnoiteltu kertaheitolla "kohtuullisesti" ei minunkaan tarvitsisi venkoilla tilausten kanssa ja antaisin lehden tulla jatkuvana tilauksena.

Ei kommentteja: