torstai 28. helmikuuta 2008

Turha kohu sensuurista

Ministeri Linden ja/tai hänen esikuntansa on käynyt puolustusasemiin lapsipornolain suhteen. Vaikka käsittääkseni laki on kotoisin demarien kynästä, hyväksyttiin se aikanaan yksimielisesti. Kuten viime päivinä kotimaista Internetkeskustelua ja -uutisointia seuranneet ovat huomanneet - on laissa ja sen toteutuksessa selviä aukkoja. Nämä aukot ja epäselvyydet ovat olleet otsikoissa, onhan pesuveden mukana mennyt pari lapsosta - tai lapsusta.

Se minkä itse koen hienona asiana on, että aiheesta on oikeasti noussut kansalaiskeskustelua ja uskon, että asiasta ovat kiinnostunueet monet nuoretkin (siis se kansan osa joka ei perinteisesti ole kiinnostunut politiikasta tai vaikuttamisesta). KRP on käynyt tutkimaan omaa sensuurilistaansa ja toteaa, että sensuroitujen sivujen joukossa on mahdollisesti aiheettomiakin sensurointeja. Sepä tekeekin koko asiasta hankalan - kun Internetin sisältö ei ole pysyvää. Siinä missä paperille painettu sana ei jälkikäteen muutu, voi nettisivut muuttaa osoitteesta toiseen ja sisältöäkin päivitetään usein. Niinpä, samalla sivulla voi olla peräkkäisinä päivinä eri sisältöä.

Mutta itse otsikkoon - Lindenin esikunta siis puolustaa lakia ja ihmettelee "suureen ääneen" miksi tästä asiasta on noussut Suomessa kohu; eihän tästä asiasta kohista Norjassakaan. Tästä hämmästelystä on esimerkki vaikka Aamulehden uutisessa. Ei tässä voi kuin ihmetellä argumentaatiota: suomalaistenkin siis pitäisi olla hiljaa koska norjalaiset eivät valita omasta sensuuristaan. Jos Pohjois-Korealaiset eivät "valita" omasta kansakunnan tilastaan tai vallitsevasta mielivallasta, pitäisikö meidän suomalaistenkin tyytyä tilanteeseen ja sallia totalitäärinen sensuuri Suomessa? Eikä meidänkään kannata olla huolissaan valaiden kohtalosta kun norjalaisetkaan eivät ole...

Ei kommentteja: