maanantai 11. helmikuuta 2008

Netissä ostoksilla

Luin eilen Jyrki Kasvin blogista kirjoituksen missä hän luokitteli Suomen tietoliikennepalveluiden kehitysmaaksi. Kritiikki oli kivuliasta, mutta asiallista - ehdottomasti. Myös muutamat ministerimme (mm. Suvi Linden) ovat ehtineet kritisoimaan Suomea internetkehityksen perässähiihtäjäksi. Itse olen huolissani internetkaupankäynnin passiivisuudesta. Internetin piti tuoda mukanaan uusia tuotteita ja alempia hintoja. Mutta tuntuu, että toisin on käynyt. Muutamat kaupat tarjoavat mahdollisuuden asioida myös internetin kautta, mutta harvemmin itsepalvelu internetkaupassa näkyy esimerkiksi tuotteen hinnassa. Päinvastoin, hinta internetkaupassa on sama kuin fyysisessä kaupassa, mutta internetistä tilattaessa joutuu maksamaan lisäksi toimituskulut.

Meidät on myös onnistuttu pelottelemaan Internetin turvattomuudella niin, ettei verkkoasioimisesta kiinnostuneet uskalla tehdä ostoksia netissä. Vain rohkeat ja kielitaitoiset tekevät ostoksensa ulkomailta ja näin saavat haluamansa tuotteet, edullisemman hinnan ja kotiinkuljetukset. Tässä ainoa häviäjä on Suomen valtio ja Suomen kansa. On Suomen onni, että eurooppalaiset ovat kielitaidottomia ja nurkkapatriootteja. Näin EU alueen sisällä ei ole juurikaan hyviä kauppapaikkoja joista olisi helppo ostaa halvalla tuotteita. Saksalaiset ovat onneksemme epäluuloisia ja kielellisesti rajoittuneita, joten sieltä ostaminen on vaikeaa (ellei puhu saksaa ja asu Saksassa).

Niinpä me voimme lähestyä asiaa kahdella tavalla:
  1. jatketaan samaan malliin ja toivotaan, että maailma / Eurooppa ei muutu
  2. aletaan tehdä töitä ja yritetään keksiä mekanismeja joilla edesautamme sähköistä asioimista ja - liiketoimintaa Suomen sisällä ja Suomesta ulospäin
Tulevaisuutta ja päätöksiä odotellessa minä teen ostokseni ulkomailta - EU alueelta tai sen ulkopuolelta. Samalla lähetän rahani muihin maihin piristämään sikäläistä kansantaloutta.

Koska yleensä viestit menevät parhaiten perille esimerkkien kautta, kerrotaan loppuun tarina ihan oikeasta elämästä.
Olin päättänyt hankkia itselleni uudet kovaääniset. Tutustuin aiheeseen ja löysin vihdoin itseäni kiinnostavat kovääniset minulla sopivasta hintaluokasta. Seuraavaksi aloinkin etsiä kotimaisia liikkeitä jotka myyvät kyseisiä Marantin kaiuttimia. Niitä löytyikin Helsingistä yksi liike. Niinpä lähetin heille sähköpostia ja kysyin josko heillä olisi kyseisiä kovaäänisiä varastossa (valitettavasti kyseisellä liikkeellä ei ollut verkkokauppaa). Ilokseni liike vastasi sähköpostiini ja vahvisti, että kovaäänisiä löytyy varastosta ja hinta on 450 euroa. Vertailun vuoksi päätin etsiä samoja kovaäänisiä Saksasta. Ei muuta kuin googleen hakusanat "marant preis site:de". Pienellä selailulla ja muutamalla babelfish.altavista.com -käännöksellä saksasta englantiin löytyi kauppa joka toimittaa myös Suomeen. Ei muuta kuin tilaus vetämään - ennakkomaksun siirsin yrityksen tilille (saksalaisissa verkkokaupoissa harvemmin kelpaa luottokortti). Kovaääniset saapuivat kotiovelle kuriirin toimittamana noin viikossa. Ainiin, paljonko nuo nyt sitten tulivat maksamaan? 360 euroa kotiinkuljetettuina. Säästönä siis 90 euroa ja noutamisen vaiva.

Ei kommentteja: