perjantai 8. elokuuta 2008

Energiakriisiä ilmassa

Mikäli on seurannut maailmanmenoa viimeisen vuoden aikana on varmasti tullut selväksi, että jotain on vialla. Sähköntuottajat perustivat kummallisen sähköpörssin minkä välityksellä pohjoismaissa toimivat sähköntuottajat kierrättävät sähkönsä myyntiin. Oikeastaan ainoa vaikutus tällä on ollut sähkön hinnan järkyttävä nousu. Ja eilen uutisoitiin, että luvassa on lisää hinnankorotuksia. Syksyllä voidaan odottaa sähkönhinnan nousevan vielä 20% lisää.

Sähkön hinnan lisäksi öljyn hinta on karannut käsistä. Nyt viime viikkojen ajan olemme sentään nähneet vähän valoa tunnelin päässä, kun raakaöljyn hinta on laskenut tuntuvasti, vaikka on vieläkin 100% ns. normaalitasoa korkeammalla. Valitettavasti alentunut raakaöljyn hinta ei näy juurikaan polttoaineiden hinnoissa. Tässä on varsin mielenkiintoinen ilmiö. Raakaöljyn hinnan nousu näykyy aina suoraan polttoaineiden hinnoissa, mutta kun raakaöljyn hinta laskee, löytyy aina nippu selityksiä miksi polttoaineen hinta ei seuraa raakaöljyn hintaa. On pulaa tuotantokapasiteetista, jalostetun öljyn hinta on yhä kohollaan huolimatta raakaöljyn hinnasta, kysyntä on tarjontaa suurempi, dieselin suhteen kärsitään kroonista tuotantopulaa, ja milloin mikäkin syy keksitään.

Ruuan hinta on kolmas perustavaa laatua oleva asia mitä elämiseen tarvitaan. EU on osin omilla päätöksillään aiheuttanut lihan hinnan räjähdysmäisen nousun. Mutta myös vilja ja muut elintarvikkeet ovat kallistuneet selvästi. Leipä, maitotuotteet ja syksyllä myös porsaanliha ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Valitettavasti yksityinen kansalainen ei juuri ruuan hinnan nousulle voi mitään. Jossain päätetään nostaa, ja kansalainen maksaa. On suorastaan säälittävää, että esimerkiksi Tampereella on puhuttu, että naudan sisäfile poistettaisiin kokonaan joidenkin kauppojen valikoimasta. Sitä saisi jatkossa vain tilaustuotteena. Tervetuloa Neuvostoliittoon.

Mikä vielä voisi kallistua? Vuokrat ovat nousseet, ja jatkavat nousuaan. Asuntojen hinnat ovat pysyneet paikallaan, mutta korot ovat nousseet (eli asuinkustannukset ovat kohollaan). Viime viikolla uutisoitiin Suomen vesijohtoverkoston surkeasta kunnosta. Siitä voi päätellä mitä tulee tapahtumaan vesijohtoveden hinnalle.

Positiivisena seikkana tietenkin voidaan pitää sitä, että palkat nousivat viime syksynä noin 10% (tosin itselläni ei ihan 10% noussut, ehkä paremminkin 5%). Toisaalta, 10% palkankorotus, mistä suurimman osan vei verottaja, ei taida kattaa 20% nousevaa sähköä, 300% noussutta naudanlihaa, 30% noussutta polttoaineen hintaa jne. Väittäisin, että viimeaikainen kehitys on ainoastaan heikentänyt meidän suomalaisten ostovoimaa.

Ei kommentteja: