tiistai 12. elokuuta 2008

Yliarvostettu vai aliarvostettu Nokia

Olenpa viime viikkoina seurannut hieman aktiivisemmen eräiden yritysten pörssikursseja ja kehitystä. Trendihän on pääosin ollut alaspäin, joskin pari viimeistä päivää on näyttänyt taas hieman valoisammilta osakesijoittajille.

Omassa seurannassani ovat olleet Apple, Nokia, Google ja RIM. Siinä missä pohjois-amerikkalaiset RIM, Google ja Apple ovat saaneet viime päivinä nostetta osakkeeseensa USA:n osakemarkkinoilla, on "kotimainen" Nokia syystä tai toisesta tarponut paikoillaan - tai jopa hieman laskenut. Tosin on myönnettävä että RIM (Research In Motion) putosi hieman eilen.

Tänään Talouselämässä oli juttu Nokiasta ja älypuhelinmarkkinoista. Siinä missä Apple on saanut merkittävän määrän kuluttajakohua aikaan IPhonellaan, on RIM vienyt pohjois-amerikkalaisia yritysmarkkinoita melkoisen suvereenisti. Suomessa RIM ei ole jalansijaa saanut Blackberry puhelimillaan - enkä edes ole varma onko ao. palveluita Suomessa tarjolla.

Mutta Nokian ja RIM:in suhde on mielenkiintoinen.

Talouselämä: Nokia myi viime vuonna 437 miljoonaa matkapuhelinta. Yhtiön liikevaihto oli 51 miljardia euroa. Bisnesväelle tarkoitettuja E-sarjan laitteita Nokia myi viime vuonna 7 miljoonaa kappaletta, vain pari prosenttia Nokian myymistä laitteista.

Bisnessovelluksiin ja erityisesti langattomaan sähköpostiin erikoistuneita Blackberryjä valmistava kanadalainen Research In Motion (RIM) myi vuodessa 14 miljoonaa laitetta. RIMille kertyi maaliskuussa päättyneellä vuoden tilikaudella liikevaihtoa 6 miljardia dollaria, noin 3,9 miljardia euroa.

Kun noita ylläolevia lukuja vertaa yritysten arvoon (siis osakkeen hinta x osakkeiden määrä) voi vain ihmetellä. Siinä missä Nokian arvo on on hieman alle 103 miljardia US Dollaria, on RIM:in arvo noin 75 miljardia US Dollaria. Eli, noin 4-5 % markkinaosuudella, yritys jonka liikevaihto oli noin 7-8% Nokian vastaavasta, on arvoltaan jopa 75% Nokian arvosta. Jos sinulla olisi ylimääräistä rahaa ja haluaisit ostaa Nokian, pitäisi sinulla olla noin 103 miljardia dollaria. RIM:in ostamiseen tarvitsisit noin 75 miljardia.

Kysymys kuuluukin: onko Nokia aliarvostettu, vai RIM yliarvostettu? Vai onko arvostukset kohdallaan?

Vertailun vuoksi on syytä mainita, että Googlen "hinta" on noin 157 miljardia US dollaria ja Applenkin arvoksi tulee 153 miljardia (eli Applekin on noin 50% Nokiaa kalliimpi).

Ei kommentteja: