maanantai 25. elokuuta 2008

Ipod Touch (& Iphone) - suurimmat ongelmat

Olen tässä jatkanut Ipod touch 16GB:n käyttämistä ja laite on tullut entistä tutummaksi. En vieläkään ole löytänyt juurikaan kriittisiä kommentteja Iphonesta... IPod touch on jäänyt selvästi vähemmälle huomiolla, mutta Iphonen ongelmat koskevat usein Ipodia ja päinvastoin.

Eihän suosionsa huipulla paistattelevassa laitteessa voi olla mitään ongelmlia, vai voiko? Ainakin omien Ipod touch kokemusten perusteella, on Applella vielä reilusti parannettavaa (ja samalla rahastettavaa). Tässä muutamia haasteita mihin itse olen törmännyt Ipod touchin kanssa. On tietenkin muistettava, että en ole ostanut 2.0 softapakettia vieläkään - enkä näillä näkymin sitä aio ostaa. Mutta nyt varsinaisiin ongelmiin (suurempiin ja pienempiin):

  1. Takakansi naarmuuntuu. Olen käyttänyt laitetta vain kotioloissa, eikä se siis ole koskaan ollut esimerkiksi taskussa. Kuitenkin laitteen metallinen, kiiltävä takakansi alkaa olemaan aivan naarmuilla. Naarmuuntuminen ei tietenkään haittaa laitteen käyttöä, mutta laitteen "olemus" kärsii selvästi naarmuista.
  2. WLAN. Vaikka wlan toimii aika kivasti, ei se kuitenkaan selviä tyylillä heikosta signaalista. Jos wlan signaali on huono, on laite hidas, eikä se anna vastetta yksinkertaisimmillakaan sivuilla. Jos yhteyspiste (accesspoint) katoaa, ei Ipod touch löydä sitä uudestaan automaattisesti, vaan yhteys pitää käydä määrittelemässä uudestaan käsin.
  3. Akun kesto. Akku kestää kivasti tavallisessa musiikkikäytössä, mutta kunnon wlan käytössä akku tyhjenee silmissä - siis ihan konkreettisesti akun tyhjenemisen näkee silmiensä edessä.
  4. Lämpeneminen. Laite lämpiää WLAN käytössä ärsyttävästi. Ei soitin tulikuumaksi muutu,mutta takakansi on niin lämmin, että sen kädessä pitäminen ei houkuttele.
  5. Vakaus. Iphone on saanut kritiikitöntä kiitosta internet selaamisen helppoudesta ja ihanuudesta. Omat kokemukset ovat olleet vähemmän rohkaisevia. Parhaiten toimivat sivut, jotka ovat keveitä tai optimioituja IPhonelle. (tämä iphonelle optimoiminen on sitten toinen vitsaus, mutta ehkä siitä myöhemmin). Kun käyttelee tavallisia tai runsaasti mediaa sisältäviä sivuja, alkaa selaine kaatuilemaan. Positiivinen asia on tietenkin se, että selain kaatuu aika tyylillä.
  6. Nopeus. Runsaammalla käytöllä alkaa huomaamaan kuinka laite pääosin vain näyttää ja tuntuu nopealta, mutta todellisuudessa se kärsii samoista ongelmista kuin monet muutkin vähän älykkäämmät kämmenellä pidettävät laitteet (esim Nokian älypuhelimet).
  7. Internet sivujen lataaminen. Kuten mainittua, on web sivujen laataaminen usein aika hidasta. Toinen tähän liittyvä ongelma on se, että sivuja ei voi (ainakaan mielestäni) ladata taustalla. Kun siirryt toiselle välilehdelle, jättäen edellisen lataamaan, ei edellinen sivu lataakaan. Sivut tuntuvat lataantuvan vain silloin kun ne ovat aktiivisina.
  8. leikkaa-liimaa. Vaikka kosketusnäyttö toimii aika kivasti, on pidempien tekstien kirjoittaminen inhottavaa. leikkaa-liimaa toiminnallisuus olisi erittäin kätevä ja sen avulla kirjoittaminen nopeutuisi ja helpottuisi selvästi.
  9. Kursorin liikuttaminen. Aina silloin tällöin tulee tehtyä kirjoitusvirheitä. Sen sijaan, että haluaisi kirjoittaa koko sanan tai lauseen uudestaan, olisi kiva käydä korjaamassa vain yksi kirjain tekstistä. Tämä on toki mahdollista myös IPodilla ja Iphonella, mutta kursorin siirtämiseen käytettävä metodi ei ole erityisen helppokäyttöinen tai mielyttävä. Perinteiset nuolinäppäimet hoitaisivat asian mahdollisesti paremmin.
  10. Flash. Koska Ipod touch on mediasoitin parhaasta päästä luulisi, että Flashvideo tuki olisi paremmin integroitu esim selaimeen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan flash videoiden soittamiseen avataan aina Youtube soitin... kokemuksena hieman kömpelö - ja välillä jopa turhauttava.
  11. Kosketusnäyttö. Siinä missä kosketusnäyttö toimii melko mukavasti ja jopa tuntuma kirjoittamiseen on aika hyvä, en minä ainakaan haluaisi puhua kosketusnäyttö poskellani. Jo sormenjäljet aiheuttavat niin paljon tahroja ruutuun, että en edes halua ajatella millaiset jäljet ruudussa on tunnin puhelun jälkeen.
  12. Ipod 2.0 ohjelmisto. Aikaisemmin jo sanoin, että 2.0 ohjelmiston kaltaiset "enablerit" pitäisi olla ilmaisia. En ole halukas maksamaan 10 dollaria enkä 10 euroa siitä, että voin ostaa Applen ohjelmakaupasta ohjelmia. Nämä enablerit pitäisi tuoda laitteisiin ilmaiseksi - ja keskittyä rahan tekemiseen lisäarvoa tuottavilla sovelluksilla.
  13. Linux tuki. Aikaisempia Ipodeja voi käyttää eri Linux sovelluksilla (ei Applen sovelluksilla) varsin hyvin. Nyt uusi sukupolvi on tuonut mukanaan uudet ongelmat. Minullekin toistaiseksi ainoa tapa siirtää musiikkiani Ipodiin on käyttää Windows konettani.
  14. Album art. Ipod touchissa on suuri näyttö. Tällöin keskeisessä roolissa musiikin toistamisen yhteydessä on juuri levynkansikuvilla (Album art). Myös näiden käsittely on muuttunut vanhoista ipodeista. Album artin saa käsittääkseni ilmaiseksi liitettyä musiikkikirjastoonsa käyttäen Itunes ohjelmaa, mutta se edellyttää luottokorttitietojen luovuttamista Applelle. Tämä ei kertakaikkiaan käy minulle.
Tässäpä nyt ensimmäiset 14 epäkohtaa. Pistäkääpä kommentteja jos olette törmänneet muihin ongelmiin.... Pistään uuden postauksen kun mieleen tulee lisää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

mun mielestä ipod on aika p ainkin toi touch oon tänki kirjoittanu touchilla se pitäis jailbrakeata vai mikä se oli