perjantai 1. elokuuta 2008

Asus Eee PC, MSI Wind vai ihan oikea kannettava

Keväällä kirjoittelin kuinka Asus ja muutamat muut miniläppäreiden valmistajat melkein saivat minut koukkuun ja ostamaan tuon minikannettavan. EeePC päätyi kuin päätyikin ihan kauppoihin, ja tuntuu, että tarjontaa oli riittävästi Suomessa. Malli tuntui olevan myynnissä lähes jokaisessa IT tarvikkeita myyvässä kaupassa. Samaa ei valitettavasti voi sanoa MSI:n Wind mallista joka istuu tuohon EeePC:n ja ihan oikean kannettavan välimaastoon. Alkukesästä ihmisiä säikyteltiin sillä, että Elisa saa Asusin minikoneeseen yksinoikeudet, mutta tuo taisi olla vain uutisankka.

Itse pohdin ja mietin minkä laitteen hankkisin... Vertailin hintoja ja miniPC:n ja perinteisen kannettavan väliin tuntui mahtuvan satojen eurojen hintakuilu. Siinä missä Asusin EeePC:tä sai kaupoista noin 260 euron hintaan, myytiin oikeita pieniä (12 tuuman) kannettavia melkeinpä hintakeskiarvolla 800 euroa. Kävin kuitenkin Gigantissa laitteita ihmettelemässä. Tuolla törmäsin kohtuuhintaiseen kunnon 12 tuuman Packard Bell kannettavaan, minkä hinta oli "vain" 599 euroa. Laitteessa oli speksit pääosin kohdallaan, joskin tuo 1GB keskusmuisti oli selvästi alimitoitettu nykypäivän vaatimuksiin (Windows Vista). Päätin kuitenkin ostaa laitteen ja tilata siihen muistipäivityksen. Muistit tilasin turkulaisesta Jimm's PC Storesta, mistä kaksi 2GB:n laptop muistikampaa maksoi kotiin kuljetettuna vaivaiset 64 euroa. Eli noin 650 eurolla kasasin täysin tämän päivän vaatimuksiin sopivan kannettavan, mikä on riittävän pieni ja kevyt ihan oikeasti mukana kannettavaksi. Ei se tietenkään EeePC:n yhdelle kg:lle pärjää, mutta kaikkea ei kai voi saada (ainakaan vielä).

Gigantissa laitteita ihmetellessäni kokeilin myös "kädet savessa" tuota asusin ihmekonetta. Veitikka oli kieltämättä erinomaisen hellyyttävä ja jopa houkutteleva, mutta jotkut asiat laitteessa vakuuttivat minut, että kannattaa odottaa seuraavaa sukupolvea (joita muuten on Asusilta tulossa kymmeniä).
  1. Ensimmäinen heikkous on näytön koko ja resoluutio. Valitettavasti 800 pikselin leveys näytöllä ei tänä päivänä riitä nettisurfaamiseen.1024 on riittävä mutta 1280 leveys takaa sujuvan surffausnautinnon lähes sivulla kuin sivulla.
  2. Toinen haaste on akun kesto. Vaikka laite on pieni ja kevyt kannettavaksi, ei akun keston ensimmäisessä mallissa kerrota olevan kovinkaan hääppöinen. Eli käytännössä, vaikka laite on langaton ja kevyt kantaa, pitää sinun kantaa mukanasi joka tapauksessa laturia, ja olla aina sähköpistokkeen vieressä. Eli se kannettavuudesta ja mobiiliudesta.
  3. Kolmas pettymys oli näppäimistön tuntuma ja hiiren painikkeet. Väkisinkin tuntumaksi jäi hieman halpa, mitä laite tietenkin on. Erityisesti hiiren näppäimet olivat huterat ja tunnottomat. Tuntui, että painikkeita piti painaa apinan raivolla, jotta laite reagoi painallukseen. Ja koska näppäimet olivat kovin heppoiset, ei kovaa painaminen tuntunut lainkaan luonnolliselta.
  4. Lisäksi EeePC:hen sovitettu linux jakelupaketti ei herättänyt suurta luottamusta. Tätä en kuitenkaan uskalla lytätä tutustumatta siihen tarkemmin, mutta ensivaikutelma oli sekava ja lelumainen. Velipoika osti itselleen tämän Asusin ensimmäisen sukupolven EeePC:n mutta vaihtoi siihan käyttöjärjestelmän ensitöikseen. Tuo vaihtaminen kuitenkin vaatii hieman tietotaitoa (ensin pitää tehdä esim USB tikulta boottaava linux paketti). Valitettavasti käyttöjärjestelmän vaihdon yhteydessä osa laitteen toiminnoista lakkasi toiminnasta (tai lähinnä web kamera). Eli, suinpäin ei kannata käyttöjärjestelmää kiiruhtaa vaihtamaan.
Mitä siis sanoa loppukevennyksenä? Eee PC on hauska ja kiva lelu, ensimmäisen sukupolven ominaisuudet ovat kuitenkin vielä kevyet todelliseen käyttöön. Kannattanee odottaa uudempia malleja, jos suunnittelee käyttää laitetta muuhunkin kuin leikkimiseen. Mikäli ei jaksa odottaa, kannattaa ehkä katsella MSI:n Wind sarjan konetta, josko se joku päivä saapuu kotimaan kauppoihin. Tai sitten sijoittaa pari sataa euroa lisää rahaa, ja osta ihan oikea 12 tuuman kannettava.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten niin parisataa euroa lisää. Tuolla Windin hinnallahan saa jo oikean kannettavan.

atammin kirjoitti...

Juu, Windin hinnalla alkaa jo melkein saamaan ihan kunnon kannettavia, mutta tosin vain 15 tuumaisia. Tarkoitin, että pari sataa windin hintaan lisää, niin alkaa saamaan 12 tuuman kunnon kannettavia. Itse en ainakaan ole vielä törmännyt alle 500 euron 12 tuumaiseen laptopiin. 12 tuumaisten hinta tuntuu lähtevän 600 eurosta ylöspäin.