maanantai 5. tammikuuta 2009

Vapaavuoren mahtiehdotus

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) pamautti vuoden auki melkoisella pommilla. Ja tässä tapauksessa voidaan sanoa: positiivisella pommilla. Vapaavuori veisteli ehdotuksen, minkä tarkoitus on elvyttää halvaantunutta asuntokauppaa ilman, että se tulisi erityisen kalliiksi kenellekään osapuolelle.

Näin ensilukemalta ehdotus on loistava. Työttömyyden iskiessä asuntovelallinen voisi sopia pankin kanssa lyhennysvapaasta asuntolainan suhteen. [Tämän pitäisi olla mahdollista jo tälläkin hetkellä. Uskon, että pankit tulevat tässä vastaan kunhan velallinen hoitaa koronmaksun ajallaan. Korkotulothan ovat pankille se tulonlähde. Pankkien pitäisi olla tyytyväisiä kunhan korko maksetaan. ] Mullistavaa Vapaavuoren ehdotuksessa on se, että työttömäksi jäänyt vellallinen voisi hakea valtiolta tukea koron maksulle. Näin ollen velallinen päätyisi maksamaan valtiolle vuokranomaista omavastuuta. Tämä omavastuu olisi sidottu kulloinkin käypään vuokratasoon. Omavastuun ylimenevän osan korosta maksaisi valtio. Näin valtion vastattavaksi jäisi vain pieni osa korosta; velallisella olisi pari vuotta aikaa selvitellä raha-asiansa tai asuntoasiansa. Ja pankit saisivat korkotulonsa. Voisin jopa kuvitella, että valtio olisi riittävän hyvä neuvottelukumppani, että valtion ei tarvtisisi maksaa samaa korkoa mitä vellallinen joutuisi.

Ehdotus sai myönteisen vastaanoton myös muutamassa suuressa Suomessa toimivassa pankissa.

Tämän hetken asuntokauppatilanne on todella hankala. Ihmiset eivät uskalla ostaa asuntoja muutamasta syystä:
  1. pelätään että työttömyys sattuu omalle kohdalle, ja siten ei kyetä hoitamaan lainavelvollisuuksia.
  2. mutta vielä suurempana ongelmana on se, että ihmiset kuvittelevat asuntojen hintojen romahtavan (tai laskevan merkittävästi) kuten 90 -luvun alun laman aikana.
Vapaavuoren ehdotus luultavasti olisi vastaus molempiin kuluttajia vaivaaviin ongelmiin. Kuluttajat saisivat paremman uskon siihen, että he pystyvät hoitamaan asuntovelkansa myös työttömyyden sattuessa omalle kohdalle. Järjestelyn kautta hälvenisi myös pelko (tai toive) asuntojen hintojen romahtamisesta.

Tämän hetken asuntomyyntitilanne on tolkuttoman surkea: ostajat odottavat romahdusta, ja myyjät eivät laske hintoja kuin pakon edessä. Pakkomyynnin edessä myydyt asunnot on jo/kohta myyty, joten jäljelle jää opportunistinen ostaja ja asunnonvaihdosta haaveileva myyjä, joiden näkemykset asunnon hinnasta ovat toivottoman kaukana toisistaan. Tämä on pattitilanne johon nyt todella tarvitaan yhteiskunnan apua ja/tai rohkaisua; eikä pelkästään sanojen tasolla, vaan ihan oikeiden tekojen tasolla.

Vapaavuorelle täydet pisteet tästä päänavauksesta. Toivotaan vain, että ehdotus materialisoituu nopeasti.

Ei kommentteja: