torstai 29. tammikuuta 2009

Blu-Ray

Siinä missä blu-ray pohjaisen tallennuspaketin kapasiteetti on vain 50 Gigatavua ja hinta lähes 400 euroa; saa kapasiteetiltaan kolminkertaisen todella kannettavan ratkaisun vain kuudesosalla blu-rayn hinnasta.

Teknologian kehitys on hinnoittelun kannalta mielenkiintoinen asia. Perinteisesti tuotekehitys yrityksissä syö paljon resursseja eli rahaa. Investoinnit tuotekehitykseen sisältävät täten riskin yritykselle, joka pyrkii tuomaan uusia innovaatioita markkinoille.

Useimmiten uudet tuotteet julkaistaan hieman keskeneräisinä, sillä markkinoilla on suuri paine saada uusia tuotteita tuottamaan yrityksille rahaa kassaan. Tyypillistä on, että täysin uusi tuote hinnoitellaan järkyttäviin hintoihin markkinoilletulon yhteydessä. Tässä vaiheessa tuotetta ostaa vain teknofriikit, jotka päätyvät maksamaan preemiumhintaa tuotteista, jotka ovat vuoden-kahden kuluttua arkisia kuin hammasharja, ja joka hinnoiltaan saavutettavissa lähes joka kodissa.

Itselläni on hieman taipumusta haluta uusinta uutta, ja olenkin usein päätynyt maksamaan huippuhintoja tänäpäivänä hyvin arkisista tuotteista; esimerkiksi ensimmäisestä polttavasta DVD asemasta maksoin aikanaan 120 euroa. Tänä päivänä duallayer aseman saa parilla kympillä. Niinpä aloin harkitsemaan blu-ray aseman ostamista; sillä haluaisin ottaa varmuuskopion rippaamistani CD levyistä. Tutustuin blu-ray levyjen hintoihin: uudelleenkirjoitettava 50 gigatavun levy maksaa 50 euroa! Ulkoinen polttava blu-ray asema puolestaan maksaa noin 300 euroa ja enemmänkin. Pikainen laskutoimitus antaakin hankkeelle melkoisen madonluvut. Blu-ray asema ja yksi tyhjä 50 gigatavun blu-ray levy maksaisi minulle lähemmäs 400 euroa (hinta millä tänä päivänä saa esimerkiksi uuden ja verrattain tehokkaan kannettavan tietokoneen).

Vertailun vuoksi katsoin mitä maksaisi usb väylästä virtansa ottava kannettava ulkoinen kovalevy. Näitä laitteita saisi 160 gigatavun tallennuskapasiteetilla noin hintaan 60 euroa.

Kumman sinä valitsisit:
  • blu-ray aseman, minkä levinneisyys on niin alhainen, että levyjä ei juurikaan voi toistaa missään. Laitteen hinta noin 300, ja siihen päällenoin 50 euron hintainen blu-ray levy.
  • vai kenties taskuun sopiva 160 gigatavun (siis tallennuskapasiteetti yli kolminkertainen blu-ray levyyn) kovalevy, minkä voi liittää käytännössä katsoen mihin tietokoneeseen tahansa. Hinta tässä tapauksessa noin kuudesosa blu-ray ratkaisusta.
Ainakaan minun ei tarvitse tuota yhtälöä kauaa miettiä.

Ei kommentteja: