torstai 29. tammikuuta 2009

Asunnonvälittämisen tuskaa

Järki käteen; sekä myyjät, että ostajat. Asunnonvälittäjiltä ei järjen ääntä välttämättä näinä päivänä kuule.

Asunnonvälittäjät jatkavat myyjien usuttamista hinnanalennuksiin. Olen pari kertaa jo kirjoittanut siitä, kuinka asunnonvälittäjät tällä hetkellä puuhaavat asuntojen hinta-alea. Käytännössä katsoen kyse on ilmiöstä, missä välittäjät jatkuvalla syötöllä arvioivat, että asuntojen hinnat ovat pudonneet niin-ja-niin paljon, ja kuinka odotettavissa on vielä pudotusta x %. Kun kukin välittäjä on esittänyt ennustuksen riittävän monta kertaa julkisuudessa, voivat väittäjät alkaa käyttää omaa ennustettaan "totuutena" ja vääntömomenttina kun välityssopimuksia tehdään.

Tämä välittäjien taholta tapahtuva jatkuva hintojen dumppaaminen on vain ja ainoastaan välittäjien yritys saada asuntokauppa käyntiin - ja sitä kautta oma liiketoiminta normalisoitumaan.

Niinpä sanoisin, että asunnon myyjien kannattaa miettiä mikä tuntuu oikealta hinnalta omasta asunnosta. Oikeaa hintaa ei kannata välttämättä suhteuttaa siihen mitä asunnosta on aikanaan maksanut, vaan paremminkin siihen, mitä oma tavoiteasunto tällä hetkellä maksaa. Olennaista myyjän kannalta on tuo väliraha mitä pitää vanhan ja seuraavan asunnon väliin maksaa.

Ostajille ohjeistaisin, että ei kannata sokeasti luottaa mitä välittäjät julkisuudessa toitottavat. Polkuhintaan saat vain asuntoja joita myydään pakon edessä. Nämä polkuhinnat ovat lähempänä niitä alennusprosenttilukuja mitä asunnonvälittäjät lehdissä rummuttavat (10% viime vuonna ja 10% vielä tänä vuonna). Normaali asunnonvaihtaja tuskin tulee myymään sinulle unelmiesi asuntoa polkuhintaan. Mikäli asunnonvaihto ei ole pakko; on asunnon käyttöarvo myyjälle useimmiten korkeampi kuin polkuhinnan mukanaan tuoma "tappio".

Esimerkiksi: jos myyjä on muuttamassa toiselle paikkakunnalle, ei hänen välttämättä kannata ottaa nyt kymmenien tuhansien tappiota myymällä vanha asunto polkuhintaan. Kannattavampaa saattaa olla esim ottaa vuokra-asunto uudelta kotipaikkakunnalta ja pitää vanha asunto tyhjänä. Vuoden vuokra-asuminen vastaisi noin 10.000 euron hinnan alennusta. 20.000 hinnanalennuksen sijaan voi asua vuokralla kaksi vuotta (ja pitää kahta asuntoa). Mikäli myyjä pistää vanhan asuntonsa myynnin sijaan vuokralle, voi hinnanalennuksen sijaan asua vuokralla uudessa kotikaupungissa useita vuosia ilman mitään konkreettisia rahallisia menetyksiä.

Vuokralle laittaminen ei useimmiten ole erityisen houkutteleva ratkaisu, mutta kyllä se aina kymmenien tuhansien tappiot voittaa. Kun myymisen aika tulee, voi vanhan asunnon pintaremontoida (tarpeen mukaan) muutamalla tuhannella - ja asunto on sisältä taas uuden veroinen...

Ei kommentteja: