maanantai 5. tammikuuta 2009

Asunnon arvo vastaan auton arvo

Asuntokauppa on mielenkiintoinen asia. Ihmiset eivät osta asuntoa tällä hetkellä osittain siksi, että he uskovat / pelkäävät asunnon arvon / hinnan laskevan muutaman seuraavan vuoden aikana. No, kukapa sitä haluaisi hävitä rahaa. On tietenkin selvä, että raha on hävitty vasta silloin kun asunto myydään.

Samaan aikaan ihmiset kuitenkin ovat ostaneet autoja joiden hankinnan hetkellä on ollut päivänselvää, että niiden arvo laskee noin 50% kolmen vuoden aikana. Ja tämä arvonalennus ei ole riippuvainen ympäröivistä markkinoista.

Näitä kahta asiaa kun miettii ja vertailee numeroiden valossa, jää helposti ihmettelemään miksi asunnon ostamista vitkastellaan ja arvonalennusta pelätään kuin kuolemaa konsanaan.

Otetaan esimerkkiin 40.000 euron auto (ihan tavallinen Passat). Passatin arvon voidaan laskea olevan enää 20.000 euroa 3 vuoden kuluttua. Niinpä arvosta on pudonnut 20.000 euroa. Tämän lisäksi auton omistaja on joutunut luonnollisesti maksamaan korkoa mahdolliseen autolainaan, lisäksi vakuutukset, huollot ja polttoaineet. Voisi melkein väittää, että henkilöauton käyttö maksaa noin 15.000 euroa tuon kolmen vuoden aikana (jos huomio nuo yllämainitut seikat).

Vertailukohdaksi otetaan asunto joka maksoi 3 vuotta sitten 200.000 euroa. Jos nyt kävisi niin, että asunnon arvo alenisi yhteensä 10% kolmen vuoden aikana, ei omistajalle sytyisi kuin noin 20.000 euroa laskennallista tappiota. Tosin lainan koroissa ja vastikkeissa asunnon käyttökulut helposti ylittävät auton käyttökulut.

Homman pihvi on kuitenkin siinä, että ihmiset ostavat auton ja tietävät häviävänsä hankinnassa puolet auton arvosta kolmen vuoden aikana. Silti jostain syystä ei olla valmiita ostamaan asuntoa, jos pelätään, että sen arvo alenisikin vaikka 10% kolmen vuoden aikana. Vaikka järjellä ajateltuna asunnon mahdollinen arvonalennus ja auton arvonalennus ovat suuruusluokaltaan samoja. Asunnon etuna on kuitenkin se, että siinä missä oman asunnon arvo on laskenut, laskee kaikkien muidenkin asuntojen arvo samassa suhteessa, joten uuden asunnon ostaja saa kotinsa kolmen vuoden kuluttua halvemmalla; kun taas auton ostaja joutuu maksamaan uudesta autosta enemmän (sillä autojen hinnat nousevat aina - ellei niiden hintaa verotuksellisesti muuteta / tueta).

Ei kommentteja: