maanantai 5. tammikuuta 2009

Verkkokauppojen luvattu Suomi

Euroopan kuluttajakeskus tutki piilolinssien verkkokauppoja ja niiden hintoja. Tutkimuksen tai vertailun lopputulema oli surullista ja yllätyksetöntä luettavaa. Suomi sijoittui vertailussa häntäpäähän: kotimaisissa verkkokaupoissa hinnat olivat ... kalleimmat.

Valitettavasti ongelma ei ole yksistään suomalaisten yritysten. Jostain täysin käsittämättömästä syystä meillä arvonlisävero on pidetty veretseisauttavan korkeana ja kulutusta vähentävänä ja estävänä. Näinpä suomalainen maksaa lähes kaikesta enemmän kuin eurooppalainen sisarensa tai veljensä.

Tästä seuraa lähinnä se, että pikkuhiljaa kotimaiset eurot virtaavat enemmän ja enemmän muihin euroopan maihin; ja kotimainen yrittäminen ja myyminen kuihtuu pois. Euroopan unionin (ehkä) seurauksena esimerkiksi useat saksalaiset verkkokaupat hyväksyvät nykyään jo paypal ja/tai luottokoritin maksuvälineenä. Lisäksi englanninkieliset sivustot ovat yleistyneet muissakin kuin englanninkielisissä maissa. Tästä seuraa se, että suuremmat hankinnat kannattaa lähes aina kilpailuttaa eurooppalaisten verkkokauppejan kanssa. Ostamalla muusta EU maasta kuin Suomesta voit säästää pitkän pennin. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä esimerksi muuan kello, minkä hinta Suomessa oli noin 950 euroa ja nyt mm. heikomman punnnan ansiosta kyseisen kellon saisi Englannista (siis tuosta yhdestä Euroopan kalleimmista maista) noin 550 euron hintaan. Hinta on niin paljon halvempi, että melkein kannattaisi jo lähteä Englantiin päivämatkalle kelloa hakemaan. Ja verkko-ostoksena kyseisen tuotteen saisi kotiinkuljetettuna alle 600 euron.

Ei kommentteja: