sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Epäluottamuslause kaupoille

Kauppalehti uutisoi kuinka muutamat ministeriöt kuluttajatutkimuskeskus alkavat yhteistyössä valvoa ruuan hintoja. Miksi näin? No siksi, että lokakuussa on suunniteltu laskea ruuan arvonlisävero 17 prosentista 12 prosenttiin. Kaupan ala on "luvannut" siirtää veroalennuksen suoraan ruuan hintoihin, mutta tähän lupaukseen ovat harvat uskoneet.

Vastaavista ALV alennuksistahan on meillä Suomessa jo kokemusta. Vuosi - kaksi sitten kampaamoala sai vastaavan lahjan valtiolta. Tavoitteena oli tietenkin se, että kampaamopalveluiden käyttäminen tulisi halvemmaksi kuluttajille ja siten lisäisi palveluiden käyttöä (ja näin välillisesti kasvattaisi mm. kampaamoiden liikevaihtoa ja kannattavuutta). Kampaamot kuitenkin melkolailla yksituumin ottivat alv alen vastaan, mutta pitivät hinnat ennallaan. Miksi odottaa, että raha tulisi välillisesti kampaamoyrittäjille, kun se voi näin helposti ottaa suoraan (kierrättämättä veroetua kuluttajilla). Jos sen olisi siirtänyt kuluttajille, olisi kuluttajat saattaneet käyttää kyseisen edun johonkin muuhun. Nyt varmistettiin, että tuo veroetu siirtyi suoraan palveluntuottajille; joskin vain kampaamopalveluiden tuottajille.

Tästä viisastuneena ministeriöt ovat nyt asettaneet "poliisin" seuraaman ruuan hinnan kehitystä, sillä yleisesti on vallalla käsitys siitä, että kaupat tulevat nostamaan ruuan hintaa joko ennen tai jälkeen veroalennuksen, jotta kauppojenl iikevaihto pysyy ennallaan ja tulos paranee. Kuluttajasta viis.

No, rehellisesti sanottuna seurannan aloittaminen on jo nyt myöhäistä, sillä ruuan hinta on noussut viimeisen vuoden aikana jo reilusti - joten väittäisin, että kauppa on ulosmitannut tulevan veroedun jo reilusti etuajassa. Viime vuosien ruuan hinnan nousua tosin on perustelut maailmanmarkkinoiden hinnanmuutoksilla, mikä lie totta ehkä osittain. Se on kuitenkin antanut tekosyyn nostaa käytännössä kaikkien mitä tahansa ruoka-ainetta lähes mielivaltaisella tavalla. Ja tämä avoimen shekin kauppa on käyttänyt jo hyväkseen - ja tulee käyttämään jatkossakin.

Ei kommentteja: