maanantai 5. tammikuuta 2009

Turhia uutisia uskonnon ja politiikan kohtaamisesta

Iltalehti päätti (jostain syystä) siteerata peruspalveluministerin haastattelua missä ministeri otti kantaa poikien ympärileikkaukseen. Ministerin mukaan vanhempien pitäisi maksaa ympärileikkaukset jos ne tehdään muista kuin terveydellisistä syistä.

Jotenkin tuo tuntui hassulta "uutiselta", sillä kyseessä on mielestäni itsestäänselvyys. Käsitääkseni myöskään kauneusleikkauksia ei makseta valtion varoista elleivät ne liity esimerkiksi onnettomuudessa saatujen vammojen hoitoon. Ja siinäkin tapauksessa maksaja taitaa olla vakuutusyhtiö eikä suinkaan valtio.

Se että meillä pitää uutisoida tämänkaltaisia asioita pistää miettimään, että onko meillä Suomessa kirkon ja valtion välinen ero riittävän selkeä? En oikein ymmärrä miten on mahdollista, että muunlaisia tulkintoja tästä ympärileikkausasiasta voitaisiin yleensäkään tehdä.

Toisaalta: meillä Suomessa myös yritykset maksavat kirkollisveroa, vaikka harva yrityksistä tunnustaa, tai harjoittaa, mitään uskontoa. Oma lukunsa on tietenkin eri uskontokuntien taloutta hoitavat tai edistävät yritykset. Ehkäpä meillä kirkollisvero pitäisi rajoittaa koskemaan vain välittömästi uskontoa tai uskonnollisuutta edistäviä yrityksiä. Muut yritykset tulisi vapauttaa kirkollisverosta.

Ei kommentteja: