sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Research In Motion (down)

Jokunen viikko sitten spekuloin kuinka Nokian osake tuntuisi olevan kovasti aliarvostettu. Yhtenä syynä aliarvostukseen perustelin Nokian markkina-arvon suhdetta RIM:in (kanadalainen älypuhelinvalmistaja) markkina-arvoon. RIM, jolla on maailman matkapuhelinmarkkinoista ehkä noin 7% osuus (jos sitäkään), oli markkina-arvoltaan jopa 75% Nokian markkina-arvosta. Markkinaosuudestaan varoittanut Nokia pitänee hallussaan koko maailman matkapuhelinmarkknoista noin 38-39%. Älypuhelimissakin markkinaosuus lie jossain 40-50% välimaastossa.

Viime viikolla sitten rysähti - nimittäin RIM. RIM:in osakkeen hinnasta putosi yhtenä päivänä jopa 25% heidän annettuaan myös tulosvaroitus. Yhtenä tärkeimmistä syistä on arvioitu pankkikriisiä ja sitä, että suurin osa pankkiireista ja pörssimeklareista käyttää juuri RIM:in matkapuhelimia. Nyt pankkikriisin seurauksena kymmenettuhannet pankkiirit ja pörssimeklarit saavat potkut.

Nyt RIM:in markkina-arvo on "vain" noin 40 miljardia USD:tä kun Nokian arvo on noin 75 miljardia USD:tä. Vain reilu kuukausi sitten Nokian arvo oli 102 miljardia siinä missä RIM:in arvo oli noin 76 miljardia.

Vaikka ajat ovat huonoja, tuntuu yhä siltä, että Nokian osakkeen hinta on kohtuuttoman alamaissa. Vaikka vertailu RIM:iin on nyt ehkä hieman järkevämpi, on erotus mm. Appleen yhä naurettava. Applen markkina-arvo oli viime perjantaina noin 113 miljardia USD:ia.

2 kommenttia:

Vidious kirjoitti...

Jaa-a. Ei kannata pitää peukkuja liian korkella. USA:n lama on tuskin ihan lähiaikoina kääntymässä voiton puolelle.

space.lord kirjoitti...

Juu, ehkä ei ole viisasta väittää, että is N olisi aliarvostettu. Paremminkin voisi väittää, että moni osake on vielä suhteettoman kallis.

Veikkaan, että Nokian markkina-arvon suhde moneen muuhun Nasdaqissa listattuun teknoon tulee vielä muuttumaan Nokian kannalta edullisemmaksi.