lauantai 4. lokakuuta 2008

Rahan kotimaa - Nokia vastaan Apple

Usein törmää sanontaan, että raha ei tunne kotimaata. Sijoittajat katsovat asioita puolueettomasti, ilman lukkarinrakkautta omaan maan yrityksiin tai tuotteisiin.

USA:n osakemarkkinoita viime aikoina mielenkiinnolla seuranneena uskallan väittää, että sanonnat eivät pidä ihan paikkaansa. Totta on se seikka, että sanontojen pitäisi pitää paikkansa. Vapaassa maailmassa, tuottoja pitäisi pystyä hakea rajoista riippumatta.

USA:n pörsseissä on kuitenkin ollut selvästi havaittavissa, että paikalliset (USA, Kanada) osakkeet ovat selkeästi korkeammalle arvostettuja kun vertaa esim Eurooppalaisiin (esim Nokia) osakkeisiin. Viime viikkojen aikana olen pariin otteeseen vertaillut Nokian osaketta muutamiin Nokian kilpailijoiden osakkeisiin. Ensin moitin RIM:in osakkeen olevan suhteettoman kallis verrattuna Nokiaan. Tosin myönnetään, että väitin/uskoin, että Nokian osake on aliarvostettu. Syy tähän johtopäätökseen oli se, että esim Applen osake oli myös erinomaisen kallis verrattuna Nokiaan. Oletin siis, että hintavääristymä koski Nokiaa, eikä välttämättä RIM:iä tai Applea.

RIM:in osakkeen kurssi kuitenkin romahti reilu viikko sitten, ja nyt suhdeluku RIM:in ja Nokian markkina-arvojen välillä on hieman uskottavampi. Viimeisessä merkinnässäni otin vertailukohdaksi Applen ja sen kuinka Nokia vs. Apple market cap suhdeluku oli kovasti Applen suuntaan puolueellisen tuntuinen. Oma väitökseni oli, että Applen osakkeen on tultava alas... ja niinhän siinä on käynyt.

Applen market cap (markkina-arvo) on enää 86 miljardia US dollari. Myös Nokia on laskenut, mutta se on pitänyt arvonsa selvästi Applea paremmin. Nokian markkina-arvo on noin 67 miljardia.

Uskoisin, että ajan kanssa Applen arvo tulee laskemaan lähemmäs Nokiaa.

Jos ajattelee markkinatilannetta ja sitä mitä yritykset tyypillisimmillään edustavat on helppo kuvitella, että Applella on edessä vaikeat ajat, mistä Nokia oman positiointinsa ansiosta saattaa selvitä vähemmällä. Mikäli epävakaisen talouden seurauksena ihmiset muuttavat ostokäyttäytymistään, lienee high-end elektroniikka ensimmäisiä mistä kulutusta vähennetään. Apple on positioitunut hyvin selkeästi kalliimman hintaluokan tuotteisiin. Uskonkin, että Applen tuotteiden kysyntä laskee mikäli talouskasvu jatkaa hidastumistaan. En kuitenkaan usko, että ihmiset lopettavat esim kännyköiden ostamista; yhteydenpito muihin on perustarve, eikä sitä voi lopettaa. Tässä tilanteessa saattaa siis olla, että aikaisemmin high-end tuotteisiin panostaneetkin ihmiset alkavat katsella alemman hintaluokan tuotteita.

Tässä valossa saattaa Nokian uusi kosketusnäytöllinen 5800 music express puhelin tulla mitä parhaimpaan markkinarakoon: sopivan hintainen suurille massoille, ja riittävän hyvä / elegantti jopa teknologialla koreileville kuluttajille.

Ei kommentteja: