torstai 23. lokakuuta 2008

Nyt on polttoaine ale!

Polttoainealan edustajat ovat taas tiedotusvälineissä kertoneet, että polttoaineen hinnanpudotus on nyt ohi, ja polttoaine on löytänyt sen tason millä sitä voidaan vielä myydä ilman tappioita. Nyt siis varoitellaan siitä, että vaikka öljyn hinta putoaa, ei pudotusta enää meinata siirtää polttoaineiden pumppuhintoihin, vaan erotus menee myyjän taskuun.

Tänään 95:sta saa noin 1.3 eurolla ja dieseliä 1.15 eurolla. Itsekin iloitsi kun näki, että dieseliä saisi jo 1.15 eurolla. Mutta sitten aloin miettimään... Ostin diesel autoni noin kaksi vuotta sitten (vähän yli). Muistan elävästi alkuaikoina tankanneeni noin 50 litraa suunnilleen 45 eurolla... Helppo, peruskoulutasoinen, laskutoimitus antaisi ymmärtää, että polttoaineen hinta olikin vain 0.92 euroa / litra. Ei suinkaan 1.15 euroa / litra.

Mitä sitten on tapahtunut? Ensinnäkin valtio päätti viisaudessaan rokottaa diesel polttoainetta lisäverolla, jonka suuruus oli muistaakseni noin 6 senttiä / litra. Lisäksi voidaan arvioida, että mm. palkkakustannukset ovat nousseet noin 8% verrattuna kahden vuoden takaiseen. Hievenen yksinkertaistetut laskutoimitukset antaisivat ymmärtää, että vertailukelpoinen dieselin hinta olisi ehkä noin 1.06 euroa. (0.92+0.06)*1.08 = 1.058.

Eli mikäli öljyn hinta putoaa noin kahden vuoden takaiselle tasolle, ei pitäisi olla kohtuutonta odottaa dieselin hinnan laskevan noin 1.06 euroon litralta, ellei joku sitten vedä välistä hieman ekstraa. Mainitaan tässä vielä se seikka, että uutisissa kerrottiin pari päivää sitten, että euro on palannut noin kahden vuoden takaiselle tasolle suhteessa dollariin. (näin hintaeroja on vaikea selittää dollarin vahvistumisella, sillä samanhintaisella dollarilla on saanut dieseliä pari vuotta sitten hintaan 0.92 euroa / litra).

Se mikä öljyalan selityksissä on aina erikoista, on se, että hinnan muutoksia ei perustella yhdenmukaisesti. Välillä vedotaan öljyn hintaan, välillä jalostamoiden hintoihin, välillä euron suhdetta dollariin, toisinaan selitys on yhdysvaltojen öljyvarantojen alhainen taso.

Olisi mielenkiintoista, jos joku viisas (ja sinnikäs) viitsisi tehdä "ruumiinavauksen" polttoainelitralle. Eli kaivaa ihan rehellisesti mistä hinta oikein muodostuu, ja mitkä seikat siihen sitä kautta ihan oikeasti vaikuttavat.

Onneksi vielä pystyn kulkemaan pyörällä, joten minulle on lähes yhdentekevää mihin hintaan polttoainetta myydään. Öljyn tuottajat ja myyjät voivat mielestäni syyttää vain itseään alenevasta kysynnästä ja sitä kautta alenevista hinnoista ja toivon mukaan alenevista tuotoista.

Ei kommentteja: