sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Asuntojen hinnat romahtamaisillaan?

Viime viikkojen kuumin puheenaihe on ollut asuntojen hintojen väitetty lasku. Asunnonvälittäjien edustajat ovat vuoronperään olleet lehdistössä esillä toinen toistaan järkyttävimpien tilastojen kanssa. Asuntojen hinnat ovat väitettävästi romahtaneet. Tarkemman lukemisen perusteella hintojen on väitetty laskeneen 5-10 prosenttia. Tätä laskua on tituleerattu romahduksena. Olisi kiva tietää mikä on romahduksen vastakohta? Räjähdys? Jos nimittäin 5% hinnan aleneminen on romahdus, niin asuntojen hinnat ovat räjähtäneet viimeiset viisi vuotta. Shokeeraavat otsikot myy.

asuntojen hinnat laskevat vain jos, myyjän maksukyky heikkenee merkittävästi (työttömyys, työkyvyttömyys) tai jos vanha asunto on pakko myydä (kahden asunnon loukku).

Olen pariin otteeseen jo väittänyt, että asuntojen hinnat laskevat vain jos, myyjän maksukyky heikkenee merkittävästi (työttömyys, työkyvyttömyys) tai jos vanha asunto on pakko myydä (kahden asunnon loukku). Lukemani mukaan jopa 38% asuntokauppaa tekevistä ei ole vielä myynyt vanhaa asuntoaan. Jos ihmiset ovat näin hölmöjä, niin hintojen alenemisesta voi syyttää vain itseään.

Tampereen paikallislehdessä on ollut pari juttua kuinka kerrostaloasuntoja saa jo alle 1000 eur/neliö hintaan. Asunnot ovat tietenkin vanhoissa taloissa, kaupungin "ei niin hyviltä" asuinalueilta.

Tänään bongasin kuitenkin oikotieltä ilmoituksen joka sai minutkin vakuuttumaan, että hinnat ovat laskussa. Pohjois-Haagassa, Helsingissä, oli myynnissä kerrostalo kaksio hintaan 144.000 euroa. Hinta ei ehkä sinällän tunnu halvalta, mutta kun katsoo kuinka paljon asunnossa on neliöitä, sitä tajuaa hinnan olevan puoli-ilmainen. Asunnossa on nimittäin 525 m2. Laskukone kertoo, että neliöhinnaksi tulee vaivaiset 274 euroa.
Asunnon huoneet taitavat olla aika suuria, mutta pienellä remontilla tuosta saa varmasti mukavan "20 huonetta+keittiö" -perheasunnon. Uskon, että remontin jälkeenkin neliöhinta jää kohtuulliseksi.

Tämä kannattaisi käydä ostamassa pois pikimmiten ;-)

Ei kommentteja: