keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Ruuasta ALV pois

Näin julistaa maa-ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Kuinka hienoa, että joku ministereistämme kantaa huolta kansalaisten hyvinvoinnista ja ostokyvystä. Suomessa ruokaan kohdistuu EU vertailussa melko korkea arvonlisävero millä varmistetaan, että suomalainen kuluttaa paljon rahaa ruokaan, eikä siten rahaa säästy muuhun kulutukseen - kuten harrastuksiin ja vapaa-aikaan.

Mutta hetkinen hei; miksikäs ministeri haluaisi ALV:n pois ruuasta? Mihinkäs suomalaiset sitten laittaisivat ruuan ostamisesta säästyneet rahat? Moinen lisäruiske henkilökohtaiseen talouteen johtaisi varmaan kasvaneeseen juopotteluun ja turhaan ulkomaanmatkailuun... Eihän Sirkka-Liisa niin lyhytnäköinen ole ALV alennusta ehdottaessaan. Sirkka-Liisalla olikin jo näin säästyneille rahoille uusi kohde mielessä: tuottajahintojen nosto. Eli ruoka ei välttämättä ALV:n poistamisen seurauksena halventuisi. Ei suinkaan, vaan tällä ALV rahalla, voitasiin nostaa maanviljelijöiden työstään saamaa rahamäärää (eli palkkaa). Minkäs puolueen edustaja se Anttila nyt oikein olikaan? Olisikohan se ollut Suomen Keskusta.

Minä vain mietin, että kun ruuan hinta tässä kokoajan nousee, mitä ilmeisimmin siksi, että kysyntä ylittää tarjonnan, niin kuka kumma sen rahan oikein liiveihinsä käärii?

Ei kommentteja: