lauantai 5. heinäkuuta 2008

Ruuan hinta jatkaa nousuaan

Euroopan 15 vanhan maan alueella ruoka on kallistunut keskimäärin noin 6% viimeisen vuoden aikana. Tässä vertailussa Suomikin voi loistaa, kuten monessa muussakin tilastossa missä vertailuna on hinta tai verot. Suomessa ruoka on noussut viimeisen vuoden aikana noin 9%. Eli 50% nopeammin kuin 15 valtion keskiarvo.

Mielenkiintoista ruuan hinnan nousussa on se, että kukaan ei tunnu tietävän mikä hintoja oikein nostaa. Kaikki syyttelelevät toisiaan... luultavasti kermat käärii tästä päältä se tuotantoketjun taho, joka ei ole vielä aiheeseen kommentoinut.

Eilen julkisuuteen vuoti tutkimus, minkä mukaan ruuan hinnan noususta noin 75% selittyy biopolttoaineiden kasvanut tuotanto. Eli länsimaat panostavat epätoivoisesti biopolttoaineiden tuotantoon, ja samalla ruuan hinta nousee. Loistavaa... tätähän tässä tarvitaankin. Öljyn hinnan nousu ei selitä ruuan hinnan noususta tutkimuksen mukaan kuin noin 10%.

YLEn raportoima uutinen (ruuan hinnan noususta EU alueella) päättyi mielenkiintoiseen toteamukseen
Ruoan arvonlisäverokin on eurooppalaisittain korkea, ja kaiken päälle suomalaisille näkyy maistuvan parhaiten se, mikä on kallistunut eniten.
Itse olisin kuitenkin valmis kääntämään väitteen toisin päin: Eniten on kallistunut se, mikä suomalaisille maistuu. Joku taho vääntää siitä ruuvista mistä eniten rahaa irti saa; tuotteista joilla on hyvä menekki ja vahva kysyntä.

Tässä siis taas yksi tilasto missä Suomi voi loistaa. Lisätään vaan tämä uusi piikipaikka muiden kärkipaikkojen joukkoon. Tällä hetkellähän Suomi pitää kärkikpaikkaa seuraavissa kilpailusarjoissa: korkein tuloverotus, alhaisimmat palkkatulot, korkein ALV, korkein itsemurhakuolleisuus, heikoin ostovoima, korkein autovero, korkein polttoaineen hinta, korkein ruuan hinta, korkein alkoholiverotus, vasemmistolaisimmat oikeistopuolueet ja nyt siis korkein ruuan hinnan nousu.

Ei kommentteja: