perjantai 11. heinäkuuta 2008

Perunaa ja vettä mulle vain, kiitos

Aamulehdessä oli juttu kun EU maiden ruokakoreja oli taas vertailtu. Suomi otti (hieman yllättäen?) kärkipaikan vertailussa. Ruoka oli meillä siis kalleinta. Siinä missä suomalainen maksaa ruokakoristaan 85 euroa, saksalainen lampsii kotiin n. 35 euroa köyhempänä. Lisäksi saksalainen siis saa parempaa palkkaa ja maksaa vähemmän tuloveroa. Onnea siis meille kaikille lottovoittajille.

Uutisen ehkä pelottavinta antia oli se tosiasia, että esim viljan hinnan nousua ei kuulemma vielä ole siirretty Suomessa lihan hintaan. Keskieuroopassa yleinen ruuan hinnannousu on siirretty välittömästi kuluttajahintoihin - näin ei kuulemma ole tapahtunut Suomessa. Tätä artikkelia kun tulkitsee, voi todeta, että Saksassa korotettu ruuan hinta on alle puolet Suomen korottamattomasta ruuan hinnasta. Kun Suomessakin saadaan tuotua ruuan hintaan korotukset, meikäläinen ruokakori maksanee lähempänä sataa euroa, kun saksalainen pärjää siis tuolla 35 eurolla.

Mitä tuohon voi todeta? Kyllä sitä ruuan hintaa voi vieläkin korottaa. Ihmisillä tuntuu yhä olevan varaa kaikenmaailman turhuuksiin kuten autoiluun, vaatteisiin, asumiseen jne.

Mutta jokaisessa huonossakin uutisessa on jotain hyvää: Suomessa peruna on halvempaa kuin EU maissa keskimäärin. Kannattaa siis syödä perunaa.

Itsekin olen ruuan hinnan nousun huomannut, ehkä ensimmäistä kertaa. Ruokakaupan loppusummat ovat nousseet noin 75 eurosta 90 euroon. Lisäksi ravintoloissa liharuoka-annosten hinnat (sisäfile) on kauttaaltaan nostettu noin 30 euroon. Väittäisin, että näiden annosten hinnat ovat noin 25% korkeammat kuin aikaisemmin, viime vuonna perus sisäfile annoksen sai noin 25 eurolla.

Ei kommentteja: