tiistai 1. heinäkuuta 2008

Euroopan ja Suomen upea vuosi

Kyllä on hienoa olla suomalainen ja euroopplainen. On niin hienoa, että en osaa valita kumpi olisin ennemmin. Onneksi nuo eivät ole toisiaan poissulkevia, voin siis olla molempia.

Mikäs siinä nyt niin hienoa sitten mahtaa olla? Kysytkin... kaikki. Aloitetaan suosikkiaiheestani: Polttoaineen hinnoista.

Syystä tai toisesta öljyn hinta nousee kohisten, osasyynä on varmaan heikentyvä dollari, mutta myös eurohintainen nousu lienee tosiasiaa. Euroopan päämiehet ja -naiset ovat päättäneet yhteistuumin, että arabeille ei anneta väärää viestiä Euroopasta. Niinpä, EU tasolla nousevaan öljyn hintaan ja sitä kautta nouseviin polttoaineiden hintoihin ei haluta vastata veronalennuksilla. Sehän olisi ihan hirveä viesti lähi-itään. Sen sijaan verojen korotuksista valtiot voivat päättää suhteellisen itsenäisesti. Niinpä Suomen hallitus päätti toteuttaa polttoaineiden veronkorotukset vuoden vaihteessa. Onnea vain kaikille autonomistajille. Meidän suomalaisten kannalta on tietenkin harmi, että veronkorotuksiin ei haluta suhtautua yhtä ryhdikkäästi ja solidaarisesti. EU tasolla on käsittääkseni määritelty minivero polttoaineelle. Kuten arvata saattaa, me Suomessa olemme aika lailla kaukana tuosta minimiverosta. Maksimiveroa tuskin on asetettu, ja ehdotukset verotuksen ylärajasta Suomi varmasti torppaisi päättäväisesti. Meinasi unohtua mainita se, että Espanjassa valtio kuitenkin onnistui jotenkin lipsumaan EU kurista ja onnistui antaa verohelpotuksia raskaalle liikenteelle. Meillä moisista lie turha haaveilla...

EU:n viesti on siis kansalaisilleen selvä: me annamme kansalaisten mielummin kärsiä ja köyhtyä kun lähetämme väärän viestin öljyntuottajille.

Hmm.... millainenhan viesti tämä päätös on omille kansalaisille?

Toinen rimukas päätös on kieltää naudan-/häränlihan tuonti EU alueelle Brasiliasta (ja ilmeisesti Argentiinasta). Enpä tiedä mikä tämän taustalla oli - luultavasti oman tuotannon tukeminen. Mutta kuinkas ollakaan, EU alueen oma tuotanto on joko liian vähäistä tai liian kallista, joten hinnat ovat lähteneet hämmästyttävään nousuun. Olisipa voinut sijoittaa naudanlihaan vuoden alussa... sitä olisi miljonääri nyt jopa pienemmällä sijoituksella. Naudan lihan hinta on noussut yli 200%, luultavasti jopa yli 300%.

Näin EU lähettää lisää kohdennettuja viestejään: Me annamme kansalaisten mielummin kärsiä nälkää kuin tuomme lihaa sellaisista paikoista missä tarjontaa riittäisi.

Eipä siinä mitään, tässäkin voi kansalainen lukea hänelle suunnatun viestin rivien välistä.

Ei siinä mitään, edellisten esimerkkien pohjalta olemme sentään tasapuolisessa asemassa muihin Euroopan maihin verrattuna... mitä nyt verotuksellisesti meitä kustaan linssiin muita enemmän, mutta suhteellisesti tuska on kautta EU:n yhtä suuri.

Mikäs sitten tekee suomalaisuudesta niin hienon asian? No tietenkin rakastettu pääministerimme. Meillehän luvattiin verohelpotuksia kun eduskuntaa oltiin valitsemassa. Perinteisesti verohelpotukset ajoitetaan mahdollisimman lähelle seuraavia eduskuntavaaleja. Kansakunnan muisti kun on niin tavattoman lyhyt, että suurin osa ihmisistä muistaa vaaleissa vain sen, että tämä hallitushan alensi juuri veroja. Nyt meillä on kuitenkin sellainen tilanne, että palkankorotukset on siirretty todella läpinäkyvästi suoraan kuluttajahintoihin. Tämän seurauksena kansalaisten ostovoima on heikentynyt. Lisäksi korkea polttoaineen hinta ja ruuan hinnan korotukset ovat johtaneet EU:n historian korkeimpaan inflaatioon. Inflaatiohan tarkoittaa käytännössä ostovoiman alenemista. Nyt Suomen hallituksella on kuitenkin aseet taistella inflaatiota vastaan: jo luvatun veroalen aikaistaminen. Matti V (tuo rakastettu pääministerimme) on kuitenkin toppuutellut tiedotusvälineitä ja kansalaisia... ei kuulemma ole mitään syytä kiirehtiä veroalea.

Sanonpahan vain sen, että se on helvetin helppoa olla tuota mieltä, kun on oma autonkuljettaja joka ajaa sinut töihin joka päivä, eikä tarvitse polttoainetta itse maksaa. Palkkaa maksetaan niin paljon, että ei tiedä mitä rahoille tekisi - varskinkin kun työn puolesta maksetaan kaikki, joten ei tarvitse omasta pussista mitään maksaa muutenkaan.

Ja kaikkein eniten tässä v**uttaa se, että itse olen suhteellisen hyvätuloinen, oikeiston kannattaja ja EU myönteinen. Sitä voi vain miettiä mitä huonotuloinen EU vastainen sosialisti tällä hetkellä maailmanmenosta miettii.

Ei kommentteja: