maanantai 16. kesäkuuta 2008

Ammattikuskien ryhtiliike

Huh helpotusta. Tänään on uutisiin tulvinut viesti, kuinka ammattiautoilijat aikovat järjestää mielenilmauksen kohonneita polttoainekustannuksia vastaan. Huhun mukaan ammattiliikenne ajelee juhannusliikenteessä 20 km/h vauhdilla Helsingin ulosmenoväylillä.

Kiperästi ajoitettu mielenilmaus on paikallaan; vaikka se tarkoittaa kenties, sitä että oma matkanteko muuttuu hitaasta tuskaiseksi. Poliisi riensi jo kertomaan, että se "saattaa puuttua juhannusliikenteen hidasteluun". Viesti on perisuomalainen "virkavallan uhkaus" kun jotain meinaa tapahtua. Vastaava uhkaileva tiedottaminen on varsin tyypillistä eikä sille kannata paljon painoa pistää.

Ammattikuljettajien etujärjestö on kutsunut ministereitä puimaan kriisiä. Pahimmillaan ministeriö ja ammattiautoilijat löytävät sovun, millä kompensoidaan ammattiautoilijoiden kasvaneita polttoainekuluja mutta yksityisautoilija jäävät nuolemaan näppejään - ellei peräti käy niin, että yksityisautoilija pistetään maksamaan ammattiliikenteen tukipaketin. Tietenkin on hienoa, mikäli ammattiautoilijoiden kriisi saadaan ratkottua, mutta meillä Suomessa on niin olematon kulttuuri minkään vastustamisesta, että olisi hienoa jos AY liike pystyisi ajamaan yksityisten kansalaistenkin asiaa tässä polttoainekysymyksessä.

No, oli miten oli - on hienoa jos ammattiyhdistysväki saa koottua rivinsä tässä asiassa ja saavat järkeä valtiovaltaan. Se on ainakin minulle yksityishenkilönä yksi paskan hailee mitä ministerit ovat EU kabineteissa sopineet... meidän hallintokoneisto päätti korottaa vuoden vaihteessa polttoaineiden veroja, mikä ei suinkaan ole helpottanut kansalaisille kohdustunutta lisälaskua. Nyt voisi olla paikallaan uudelleen arvioida mm. vuodenvaihteen korotusten määrää ja ajoitusta. Tässäkin tapauksessa EU:n ja ministereiden syyttävä sormi osoittaa OPEC:iin, vaikka itsekin on hallitus ollut nostamassa mm. diesellitran hintaa n. 5 sentillä.

Ei kommentteja: