tiistai 3. kesäkuuta 2008

OMX ja onnistunut päivitys

OMX ja pohjoismaiden pörssit ovat päässeet tällä viikolla valokeilaan. Sammon IT -katastrofin jälkeen pohjoismaisia pörssejä operoiva OMX päätti viedä huomion IT järjestelmäpäivityksissä. Maanantaina pörssin avaus viivästyi 40 minuuttia ja tänään tiistaina kauppaa päästiin tekemään noin kuusi tuntia suunnitellun jälkeen. Pörssin tapauksessa voisin kuvitella, että jokin sijoittajataho on kärsinyt ihan oikeita tappioita säheltämisen seurauksena.

Vanhana IT alan ammattilaisena sitä ihmettelee väkisinkin päivitysten ajoitusta. Miten on mahdollista, että pörssien järjestelmäpäivitykset tehdään keskellä viikkoa. Hienoa on tietenkin se, että päivitykset tehdään toimistoajan ulkopuolella, mutta koska jokin voi aina mennä vikaan, tulisi pörssin kaltaisten merkittävien yritysten ajastaa päivitykset viikonloppuhin - ja mieluiten vielä pitkiin viikonloppuihin tai hiljaisiin ajankohtiin - kuten loma-aikoihin.

Muistan muutaman vuoden takaa kun teimme järjestelmäpäivityksiä, ajoitettiin ne poikkeuksetta perjantai-iltaan. Näin saimme maksimaalisen ajan korjailla ja siivota mikäli jokin meni vikaan. Useimmiten kaikki meni hyvin, tai melkein hyvin - ja erittäin harvoin tuota varoaikaa tarvittiin. Lähes poikkeuksetta kotona oltiin ennen aamuneljää lauantaina. Viikonloppuisin ja yöaikaan tehtävät päivitykset ovat tietenkin hieman kalliimpia mikäli työ on ulkoistettu (niinkuin lähes kaikissä yrityksissä tuntuu olevan). Onkin jännittävää seurata kuinka kalliiksi OMX:n päivitykset pörssille tulevat. Luulisin, että pörssissä aktiivisesti kauppa käyvät tahot ovat hyvin varustettuja omien etujensa ajamisen suhteen. Sammon töppäilyt kuluttajien asioissa saattavat olla pieniä ongelmia - jos ongelman suuruutta rahassa mitataan.

Ei kommentteja: