perjantai 21. joulukuuta 2007

Osta tarjoussähköä

Sähköyhtiön kilpailuttaminen ei enää hyödytä kuluttajaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan sähkön tarjoushinnat ovat jo noin 15 prosenttia kalliimmat kuin listahinnat.
Sitä voisi ainakin maallikko kuvitella, että tuo ns. tarjoussähkö käy melko huonosti kaupan. Huvittavaa tässä sähkön hinnan ympärillä kohisemisessa on se, että vain viikko / kaksi sitten oli jossain lehdessä uutinen, minkä mukaan ihmiset eivät kilpailuta sähköyhtiöitä. Ylläolevan sitaatin perusteella molemmat uutiset luultavasti pitävät paikkansa... Mitä sitä kilpailuttamaan, jos tarjolla on 15% kalliimpaa sähköä. Hölmö ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa.


Muistan kuulleeni aikanaan tarinan kultaisesta 60 tai 70 -luvusta. Silloinkin sähkön hinta kohosi jonkinlaisen energiakriisin seurauksena. Ihmiset rupesivat säästämään sähköä oikein talkoohengessä. Ja eipä aikaakaan kun sähköyhtiöt olivat pulassa sikis, että sähkön kulutus putosi nopeasti ja reilusti.

Vastaava tarina suuresta viisaudesta on Kiinan muinainen hallitsija Mao, joka totesi laihan satovuoden jälkeen totesi lintulajin olevan vastuussa heikosta sadosta. Niinpä Mao käski kansaa mekastamaan ja metelöimään niin, että nuo linnut eivät uskaltaisi laskeutua puuhun tai maahan lepäämään. Niinpä kansa metelöi, ja linnut alkoivat pudota kuolleina maahan. Kun linnuista vihdoin oli päästy eroon, tulivat hyönteiset ja söivät koko sadon.

Ei kommentteja: