maanantai 17. joulukuuta 2007

Tupakkalaki - kuinkas kävikään

Tätä nyt ei voi kutsua kuin hölmöläisen hommaksi... Ensin porataan veneen pohjaan reikä, ja sitten ihmetellään, että venehän uppoaa kun reiästä tulee vettä sisään. Tai ainakin siltä tämä uusi tupakkalaki ja sen seurausten päivittely kuulostaa. Kun ensin kielletään / estetään ravintoloissa viihtyminen - ja sitten tutkitaan ja päivitellään, että ihmiset eivät tosiaan viihdykään ravintoloissa. Kerta kaikkiaan uskomatonta. Norjan mallia noudattaen voimme odottaa, että ensin kävijämäärät vähenevät ja kohta viistävät pohjamutia. Sen jälkeen on odotettavissa pienimittainen korjausliike ylöspäin. Eikä sitäkään sovi ihmetellä, pohjalla kun ollaan niin suunta on vain ylöspäin.

Itse en tupakoi... se lienee syytä mainita. Siitä huolimatta mielestäni oli täysin idioottimaista kieltää tupakointi juuri baareissa, pubeissa ja tanssiravintoloissa - siis paikoissa missä juodaan alkoholia ja viihdytään. Ruokaravintoloiden suhteen olisin ymmärtänyt hieman paremmin lain. Mutta vapaassa maailmassa tämäntyyppiset rajoitukset olisi pitänyt hoitaa ohjeistuksella ja yrittäjän valinnanvapaudella. Itse olisin hyvinkin saattanut valita ruokaravintolani sillä perusteella saako ravintolassa polttaa vai ei - ja olisin suosinut savuttomia ravintoloita. Mutta - se ei pohjolan perukoilla ole mahdollista. Kyllä kaikkeen pitää saada oma laki ja säädös mitä lainkuuliainen kansa sitten noudattaa. Tässä tapauksessa ravintolayrittäjiä jymäytettiin oikein kaksin käsin. Ensin ravintolat pakotettiin uusimaan ilmanvaihdon ja/tai rakentamaan kaikenmaailman tupakkahuoneita - ja pari vuotta myöhemmin, ennenkun investoinnit olivat ehtineet maksaa itseään takaisin, pistetään päälle täysikielto.

Noin kuukausi takaperin kävin viettämässä aikaani muutamassa anniskeluravintolassa Helsingin keskustassa. Se oli mukavaa, että seuraavana aamuna vaatteet eivät haisseet tupakansavulle. Mutta ei ollut erityisen tyylikästä tai viihdyttävää katsoa ravintoloiden edustaa - missä kymmenet ja kymmenet asiakkaat värjöttelivät paitahihasillaan tupakka huulessa. Ja vaikka ravintolat asentaisivat tuhkakuppeja ravintolan ulkopuolelle, ns tupakointialueelle, ei niitä vieraat käytä, kun pakkasessa polttelevat kahdessa promillessa. Tämän seurauksena myös seuraavana aamuna ravintoloiden edustat muistuttavat enemmän kaatopaikkaa kuin jalkakäytävää.

Summa summarum: Kertakaikkiaan onnistunut lakiuudistus. Onnea päättäjille!

Ei kommentteja: