maanantai 17. joulukuuta 2007

Halpaa sähköä luvassa jatkossakin

Pohjoismainen sähkömonopolipörssileikki jatkuu... Hieman yllättäen sähkön kuluttajahinnoissa on nousupaineita, joten kuluttajat voivat odottaa noin 6-20% korotuksia sähkön hintaan.

Pohjoismainen sähköpörssihän toimii suunnilleen sillä tavalla, että muutamat sähköntuottajat pistävät sähkön pörssiin myyntiin, ja sitten samojen yritysten toiset osastot ostavat sähköä pörssistä. Ja kun kaupankäynti sujuu sulassa sovussa, ei hinnatkaan pääse laskemaan. Sähköä ostavan osaston ei tarvitse juurikaan huolehtia, että he ostaisivat sähkön halvalla koska he voivat aina siirtää hinnan suoraan kuluttajille. [Fortumilla tuskin on erityisen suuret tulostavoitteet sähköä kuluttajille myyvässä yksikössä.] Ja samalla on saatu aikaan menetelmä, millä sähköä tuottava ja myyvä yritys voi joka välissä vedota johonkin kolmanteen osapuoleen (eli "sähköpörssiin") kun he haluavat nostaa hintoja.

Valtiovalta valittelee kiihtyvän inflaation perään. Syyllinenkin on jo löydetty - liian kallis palkankorotuskierros. No, tulihan niihin palkkoihin korotuksia alalla jos toisellakin, mutta melkein veikkaisin, että suurempi inflaatiota kiihdyttävä vaikutus on ollut energialla - sähköllä ja polttoaineilla. Tämän inflaatiokatalystin taustalla on hyvin pitkälle valtio itse - ja luvassa on vuodenvaihteessa polttoaineisiin vielä tuo n. 5% korotus.

Ei kommentteja: