maanantai 26. toukokuuta 2008

Kalliin katsastamisen maa

Taloussanomat uutisoi näyttävästi (tai no, ei se nyt mitenkään poikkeuksellisen näyttävä uutinen ollut) kuinka autokatsastaminen on kallistunut Suomessa kokonaiset 150% viidentoista vuoden aikana. Katastus kun maksaa nyt 49 euroa ja viisitoistavuotta sitten vain 17 euroa. Siitä sen voi laskea... hinta noussut 150 prosenttia, eli se on nyt noin 2.5 kertaa niin kallista kuin se oli viisitoista vuotta sitten.

Kyllähän se hurjalta kuulostaa... Mutta sitten kun ajattelee asiaa hieman tarkemmin niin uutinen on melkoinen ankka. 150% viidessätoista vuodessa on vain 6% vuodessa. Kaikki jotka eivät nukkuneet kaikkia matematiikantuneja muistaa miten koronkorkoa lasketaan - ja siitä kätevästi voidaan havaita vuosikoron olleen vain kuusi. Vertailunn vuoksi voisi sanoa sen, että Suomessa inflaatio oli viime vuonna lähempänä 5%.

Jos autoilusta pitää tänä päivänä uutisia kirjoittaa niin polttoaineen hinnasta sopii kirjoittaa. Diesel polttoaineen hinta on noussut noin vuodessa lähes 50%. Mikäli hintakehitys jatkuu samanlaisena, joudut maksamaan diesel litrasta viidentoista vuoden kuluttua 595 euroa. Siinä on uutisen ainekset.

Muistan kuinka lapsuudessani (25 vuotta sitten) juoksin r-kioskille ostamaan viiden pennin karkkeja markalla minkä löysin pihamaalta. Viidenpennin karkit maksoivat siis noin yhden eurosentin verran. Tänä päivänä tuskin saat mitään alle 10 sentin. Eli taloussanomien uutisointi-ideologian pohjalta voisi julistaa makeistien kallistuneen 900 prosenttia viimeisen 25 vuoden aikana. Sekin olisi tosin vain noin 20% hinnannousua vuositasolla. Mutta otsikko olisi raflaava: Makeisten hinta noussut 900% viimeisen reilun parinkymmenen vuoden aikana!

Ei kommentteja: