torstai 29. toukokuuta 2008

Nuorten usko valtionjohtoon ei horju

Viime viikkoina Arkadianmäki on tarjonnut kansalaisille taas puhuttavaa ja hämmästeltävää. Juuri kun päästiin eroon seksuaalisesta ahdistelusta, tilalle astui vaalirahoitussotku. Kuka enää tarvitse 7päivää lehteä tai Katsoa, kun eduskunta tarjoaa sosiaalipornoa ilmaiseksi. Ja viestinvälittäjiksi ovat taipuneet kaikki valtakunnalliset "vakavasti otettavat" sanomalehdet.

Muutaman viikon vaalirahoitussekoilun jälkeen on käyty kyselemässä kansalaisilta onko heidän uskonsa valtionjohtoon mennyt rahoitussotkun seurauksena. Noin puolet yli 50 vuotiaista sanoi uskon alentuneen. Mutta alle 25 vuotiaista vain alle neljännes sanoi uskottavuuden alentuneen. Millä tätä voi selittää?

Uskon, että kyse on kompasta. Alle 25 vuotiailla ei ole idealistista kuvaa valtionjohdosta. Alle 25 vuotiaat uskovat, että eduskuntaan ja valtion johtotehtäviin hakeutuvien ihmisten tärkein motiivi on raha. Yli 50 vuotiaat muistavat vielä ajat jolloin Suomea rakennettiin rakkaudesta Suomeen - ja motiivit olivat enimmäkseen isänmaalliset. Olihan silloin lähihistoriassa aika jolloin itsenäisyys ja suomalaisuus eivät olleet itsestäänselvyyksiä. Nyky nuorisolle Suomi on itsestäänselvyys. Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Eikä se ole huono asia - ehkä alle 25 vuotiaiden sukupolvi tuo mukanaan itsetuntoisemman ja kansainvälisesti rohkean sukupolven. Jo vaalirahoituskyselyt antavat osviittaa siihen, että ainakaan tulevat sukupolvet eivät ole naiiveja toisten ihmisten motiivien suhteen. Raha houkutta ja ajaa ihmisiä tavoittelemaan enemmän valtaa. Vastuu tulee valitettavasti vallan sivutuotteena - mutta vastuusta voi aina yrittää luikerrella; toiset siinä onnistuu ja toiset ei.

Ei kommentteja: