keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Asus EeePC - kesän hittituote

Avokkini kertoi, että Asusin EeePC on nyt kesän hittituote. Näin oli sanottu lehdissä. Moni tietotekniikkaa ja vempainmarkkinoita seurannut tietenkin on tiennyt laitteen olemassaolosta jo lähemmäs vuoden päivät. Tuotteesta kohuttiin mm. Engadget -Apple fanboy sivustolla viime syksynä. Alunperin Linux käyttöjärjestelmällä lanseerattu tuote herätti julkaisun jälkeen paljon mielenkiintoa ja keskustelua. Ja kun tuotekonseptia tutkailee, ei kohua voi ihmetellä. Hinta, speksit ja kenties laatukin vaikuttaa erinomaiselta - ja se sattuu rakoon missä ei juurikaan ollut tarjontaa. Mutta maailmanvalloitus on logistinen haaste - ja kilpailu on armotonta. Niinpä Asuskaan ei voinut jäädä odottelemaan kuinka EeePC:llä rahastetaan kun se saadaan kauppoihin. Tuotantokapasiteetti on rajallinen ja kilpailijoilta alkoi tihkua tietoon vastaavia konsepteja. Niinpä Asus julkaisi EeePC:lle seuraajan jo ennenkuin alkuperäinen laite ehti myyntiin suureen osaan maailmaa. Uudessa mallissa olisi mm. suurempi näyttö (tuo alle 8 tuuman näyttö oli EeePC:n melkein heikoin kohta).

Niinpä suomalainen markkinoita seuraava helpsti jättää alkuperäisen mallin ostamatta kun se nyt saapuu (ehkä) myyntiin meillä. Lisäksi ennenkuin tuo uusi suuremman näytön EeePC saatiin myyntiin edes USA:ssa ilmoitti Asus taas uudesta parannellusta mallista, jossa olisi energiaa vähemmän käyttävä prosessori. Tämä julkaisu paikkaisi toisen EeePC:n akilleen kantapään - eli lyhyen akun keston. Sivusta asiaa seuraavana sitä ihmettelee minkä kumman takia Asus tuolla tavalla kannibalisoi omia tuotteitaan...

Toisaalta, MSI julkaisi Wind -konsepti kannettavan joka osuu hieman EeePC:n hintahaarukan yläpuolelle, mutta speksitkin ovat eri luokkaa. Eli kilpailu todella on armotonta.

Nyt nämä tuotteet on vihdoin saapuneet kotisuomeen. Ja lehdistö ja markkinointikoneistot ajavat ihmiset himon valtaan - niinpä tuotteista tulee arvatenkin kesän hittituotteita. Itsekin lankesin ansaan ja aloin miettimään josko minun pitäisi ostaa MSI:n Wind -lappari. Kävin etsimään mistä tuota laitetta Suomessa saisi. Googlaamalla löytyi heti lähemmäs kymmenen verkkokauppaa joilla tuo Wind oli valikoimassa. Tarkemman tarkastelun yhteydessä sitä kuitenkin törmäsi taas tuohon periongelmaan: tuote on tilapäisesti loppu.

On siis taas onnistuttu luomaan hysteria, ilman että on kapasiteettia tyydyttää synnytetty kysyntä. Mitä tästä seuraa? Ihmiset haluavat laitetta, mutta kun sitä ei olekaan myynnissä - unohtuu hankinta jonkin ajan kuluttua. Ja niin jää jälkeen tyytymätön kuluttaja ja toteutumaton myynti.

Muistan kun TomTom julkaisi 910 navigaattorinsa Euroopan ja USA:n kartoilla. Minun oli yksinkertaisesti pakko saada se. Gigantti mainosti laitetta jopa lehdessä. Siispä riensin Giganttiin laitetta ostamaan - mutta kuinka ollakaan laitetta ei ollut myynnissä - se oli loppu tai sitä ei ollut koskaan saapunutkaan myymälään. Seuraavaksi soitin giganttiin josko sitä olisi jo myynnissä - en enää halunnut rientää kauppaan vain pettymään. Joka kerta kun soitin, oli laitetta tulossa "ensi perjantaina". Kolmen viikon soittelun jälkeen päätin unohtaa koko navigaattorin. Enkä ole ostanut tähän päivään mennessä irrallista navigaattoria (ostin tosin auton missä navigaattori on kiinteänä asennuksena). Ilmestymisen aikaan tuo TomTom 910 olisi maksanut noin 650 euroa. Vajaa vuosi sitten sitä myytiin noin 300 euron hintaan. Nyt malli on poistunut markkinoilta - enkä siis tosiaan ostanut sitä edes enää 300 euron hintaan.

On äärimmäisen turhauttavaa nähdä verkkokaupassa tuote myynnissä ja sitten huomata, että heille ei ihan oikeasti tuotetta edes ole - se on vain kataloogissa herättämässä mielenkiintoa. Tässä lie kyse internet liiketoiminnan lieveilmiöstä, missä kaupan perustaminen on helppoa. Ja perustamiskustannukset pidetään alhaisina siten, että ei hankita minkäänlaista varastoa millekään tuotteelle. Ei se haittaa vaika muutama diili jäisi tekemättä.

Ehkä olisi kuitenkin parempi, että lanseerataan sellaisia tuotteita joita on han oikeasti myyntiin saakka tarjolla.

1 kommentti:

space.lord kirjoitti...

Asus ilmoitti tällä viikolla, että se ei julkaise tuota EeePC 900 mallia lainkaan vaan odottaa 901 mallia jossa on tuo energiaa säästävä prosessori. Myyntiin tuota uutukaista saa odottaa lokakuulle USA:ssa, joten Suomeen se ehtinee kevääksi 2009.