perjantai 16. toukokuuta 2008

Valtio menee verkkoon

Viime aikoina on voinut lukea yhä useammin kun valtion virastot ovat alkaneen panostaa enemmän ja enemmän verkkopalveluihin. Verottaja on tehnyt päänavauksen mahdollistamalla mm. työmatkavaähennyksen päivittämisen veroilmoitukseen yksinkertaisesti internet palvelun kautta. Myös Kela on alkanut tuoda uusia palveluita internetiin. Nettiä käyttävä kansa tervehtii palveluita ilolla, mutta mikäs kumma se valtionvirastot nettiin ajaa?

Liikeyrityksillä internetin käyttö palveluiden tarjonnassa on hyvin yksinkertaisesti perusteltavissa: kaikki asiat mitkä asiakas tekee itse on yritykselle halpaa. Näin erityisesti siksi, että työvoima on perinteisesti meillä kotosuomessa verrattain kallista. Valtiollapa ei ole juuri samoja ongelmia ollut: jos joskus olet saanut työpaikan valtionvirastosta, on varmaa, että potkuja ei tule vaikka talous kyntäisi kuinka syvällä. Vai muistatko koska viimeksi valtio olisi pitänyt YT neuvotteluja? Minä en muista niin tapahtuneen koskaan. Siispä kysyn itseltäni uudestaan: miksi valtio menee webiin nyt, eikä esimerkiksi viisi vuotta sitten? Onko teknologia edistynyt? Eihän se teknologiasta ole kiinni; pankithan ovat tuoneet palvelut nettiin jo lähes kymmenen vuotta sitten.

Kuvittelenkin, että valtion virastojen haluttomuus sähköistää palveluitaan johtuu kahdesta asiasta: ensinnäkin sähköoistäminen ei todellakaan ole halpaa hupia, eikä irtorahaa varmasti ole riittänyt henkilöstökustannusten lisäksi. Toisaalta sähköistäminen ja automatisointi olisi saanut valtion virastojen henkilöstökustannukset suurennuslasin alle - miten perustella yhtä suuria henkilöstömääriä kun kaikki on automatistoitu. Nyt korkeasuhdanteen aikana, saattaa rahaa riittää myös sähköistyshankkeisiin - ja ylimääräisen työvoiman ongelman korjaa eläköityminen - eli virastoissa työskentelee paljon eläkeikää lähestyviä suomalaisia, joita ei eläkkeelle jäämisen takia tarvitse irtisanoa, vaan väen väheneminen hoituu luonnollisen poistuman kautta...

Mutta toisaalta, voinhan olla väärässäkin...

Ei kommentteja: