lauantai 25. elokuuta 2007

Erikoinen polttoaineveropommi

Kanisteri Katainen riensi kertomaan polttoaineiden verouudistuksesta. Polttoaineiden veronkorotus kohdistettiin hieman yllättäen koskemaan raskaammin dieseliä. Dieselautoja pidetään yleisesti ottaen ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona bensakoneeseen nähden. Niinpä veron kohdistaminen dieseliin kalskahti hieman oudolta... varsinkin kun veron oli tarkoitus olla "ympäristövero" ja "kulutusvero".

Muutama päivä polttoaneveroilmoituksen jälkeen Katainen jutusteli, että auton käyttömaksujärjestely tullaan myös uusimaan siten, että käyttömaksu perustuisi ajoneuvon hiilidioksidipäästöihin. Näin käyttömaksuissa tullaan kannustamaan diesel auton ostamiseen. Mitäs tämä sitten oikeastaan tarkoittaa?
  • toisaalta korotetaan dieselveroa, jotta dieselistä saatava verokertymä kasvaisi
  • ja sitten toisaalta lasketaan käyttömaksuja, jotta ihmiset ostaisivat diesel autoja
  • eli oikea käsi ottaa, minkä vasen antaa
Jännittävää tässä on se, että polttoaineenverotusta päätettiin korottaa nyt, mutta käyttömaksujen muutos saadaan käyttöön vasta parin vuoden kuluttua.

Summa summarum tästä(kin) muutoksesta: se on aivan sama minkälaista autoa ajat, verottaja ottaa omansa (ja vähän enemmänkin) niin alkuperäisestä investoinnista, auton omistamisesta ja sen käytöstä.


Ei kommentteja: