torstai 26. marraskuuta 2009

Kurja, kurjempi, talousuutinen

Nettilehtien perisynti on tehdä uutisia väkisin asiasta kuin asiasta. Juttuihin haastellaan "asiantuntijoita" ja vedetään toinen toistaan houkuttelevampia otsikoita. "Kun se kerran sanottiin netissä tai nettilehdessä, sen täytyy olla totta". Eikä kenenkään tarvitse seistä sanojensa takana kuin korkeintaan viikon - sitten tulee uusi uutinen, ja vanhat voidaan unohtaa.

Aikaisemmin tällä viikolla (siis eilen) oli taas uutinen Taloussanomissa Suomen tulevaisuudesta kun taloudellinen ahdinko vihdoin helpottaa. Ajan henkeen sopii se, että maalaillaan synkkiä näkymiä. Ihmiset seuraavat taloutta tarkemmin kuin koskaan ja reagoivat siihen liittyviin uutisiin ja spekulaatioihin voimakkaasti. Ja voimakkaat reaktiot tuovat lisää tuloja nettilehdille. Artikkelissa Tälläinen on Suomi laman jälkeen haastateltiin eri "asiantuntijoita", jotka tietenkin auliisti lausuivat mielipiteitään. Nyt luvassa oli pitkäkestoista rakenteellista työttömyyttä, työmarkkinoiden normalisoituminen kestää jopa toistakymmentä vuotta. Hurjimmat arviot heitettiin jopa kolmeenkymmeneen vuoteen.

Artikkelista motivoituneena kaivelin omia "muistiinpanojani" parin vuoden takaa... ja kuinka ollakaan, löysin samaisen lehden artikkelin. Silloin luvassa oli kärjistyvää työvoimapulaa. Eihän tässä tietenkään voi syyttää asiantuntijoita tai toimittajia siitä, että he eivät aavistaneet nurkan takana odottavaa talouden syöksyä. Mutta ihan puhtaita papereita tästä ei voi kuitenkaan antaa. Molemmissa artikkeleissa nimittäin sama Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Jussi Mustonen perustelee näkemyksiään. Ja kuten arvata saattaa, molemmissa tapauksissa Mustosen näkemykset ovat linjassa ajan hengen kanssa. Kaksi vuotta sitten oli luvassa pitkäaikaista työvoimapulaa, mikä hidastaa jo talouden kehitystä. Nyt on luvassa pitkäaikaista työttömyyttä, mikä luultavasti sekin hidastaa talouden kehtitystä.

Minne katosi vielä kaksi vuotta sitten huolestuttanut suurten ikäluokkien eläkkeelle jääminen? Tämän viikon artikkelissa ei sivuttu lainkaan sitä tosiasiaa, että vuosien 1944-1950 ikäluokat, jotka olivat suhteessa sen jälkeisiin ikäluokkiin todella suuria, ovat nyt eläköitymisvaiheessa. Elon laskuopin mukaan noista suurista ikäluokista ensimmäiset vuosikerrat ovat jo poistuneet työelämästä - ja tahti jatkuu hurjana vielä vuoteen 2015.

Mutta hei, nyt ei ole trendikästä puhua muusta kuin kurjuudesta.

Ei kommentteja: