sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Finnair vastaan koko maailma

Onpa mielenkiintoinen tilanne taas Finnairilla päällä - kun vasta vähän aikaa sitten saivat lentäjien lakon loppumaan, alkoi uusi kriisi kun Northport myi toimintojaan vuokratyöyritys Baronalle. Ilmailualan Unioni (IAU) riensi julistamaan lakon vastalauseena ... no, jollekin.

Taloussanomien kommenttien lukeminen on parasta viihdettä, kannatta käydä lukemassa ja osallistumassa. Siellä kansakunnan kynttilät suoltavat vahvoja mielipiteitä ilman mitään käsitystä asioiden oikeasta tilasta. Siinä missä lentäjien lakon aikana koko Suomi oli Finnairin puolella - lentäjiä vastaan, tuntuu nyt olevan toinen ääni kellossa. Kaikki vannovat ulkoistetun kenttähenkilökunnan puolesta.

Miksi kansa sitten oli lentäjiä vastaan, mutta kenttähenkilökunnan puolella? Lentäjillä ei ollut voimassa olevaa työehtosopimusta, joten lakko oli teknisesti laillinen. Kenttähenkilökunnan ja IAU:n tapauksessa voimassa oleva työehtosopimus kuitenkin on, joten IAU:n julistama työtaistelu on laiton.  Kyse on tietenkin siitä, että ihmiset ovat periaatteesta huonopalkkaisten puolella. Lentäjillä on hyvä palkka, joten mitä ikinä he pyysivätkään, oli se kohtuutonta. Mutta IAU:n lakossa on kyse huonompipalkkaisista työtekijöistä, joten heille riittää solidaarisuutta; vaikka heidän vaatimukset ovat osittain samoja kuin lentäjillä - eli irtisanomissuoja. Ilmeisesti hyväpalkkaisille saa antaa potkut, mutta huonopalkkaisille ei?

Koitetaanpas kuitenkin miettiä asiaa hieman objektiivisemmin eikä pelkästään tunteella. Ensinnäkin, yritykset myyvät liiketoimintojaan. Se on vain faktaa. Yleensä ostajana on taho joka uskoo hyötyvänsä liiketoimintojen ostamisesta ja myyjä tietenkin kokee myynnin mielekkääksi. Tätä kutsutaan liiketoiminnaksi. Työnantajalla on perinteisesti oikeus päättää liiketoiminnastaan. Lentäjien tapauksessa henkilökunta koki omaavansa vallan päättää yrityksen liiketoiminnasta. Valitettavasti tässä IAU:n lakkoilussa on kyse ihan samasta asiasta - IAU kokee, että sillä on äänioikeus silloin kun yritys on tekemässä liiketoimintaa. Tämä on vain helppo unohtaa, onhan IAU:n työntekijöillä lentäjiä pienempi palkka. Valitettavasti työntekijöiden palkalla ei ole, eikä pidäkään olla, mitään vaikutusta työntekijöiden mahdollisuuteen päättää yrityksen liiketoiminnasta.

Mielenkiintoista kuitenkin nähdä kuinka tämä fiasko tulee päättymään.  Barona on nostettu paholaisen asemaan, onhan kyse vuokratyövoimaa välittävästä yrityksestä. Mistä syystä IAU:n henkilökunna siirtyminen vuokratyöyrityksen palvelukseen on niin suuri ongelma? Suomessa on useita toimialoja missä ei käytännössä ole enää lainkaan suoraa rekrytointia, vaan kaikki työntekijät kanavoidaan vuokratyöyritysten kautta. Eipä heidän oikeuksien tai etujen puolesta kukaan ole nostanut haloota. Käsittääkseni lentokentällä on paljon kenttähenkilökuntaa joka ei ole esim Finnairin tai sen tytärthtiöiden palkalistoilla, vaan esimerkiksi ISS:n.

Tässä on kuitenkin hyvä esimerkki siitä mihin yhteiskunta ja liiketoiminta on tässä maassa menossa, ellei asiaan osata tai haluta puuttua ajoissa. Matalapalkka-alat tulevat hoitamaan työvoiman vuokratyöyritysten kautta, koska siten kyseisillä aloilla on käytössään joustoja mitä omien työntekijöiden kanssa asioidessa ei ole. Tilanne on kuitenkin ongelmallinen oikeastaan kaikkien osapuolien kannalta - paitsi vuokratyöfirmojen:
  • Ostaja maksaa vuokratyöstä kovemman hinnan kuin suoraan palkatusta työvoimasta. 
  • Ostaja saa myös työhön sitoutumattomia työntekijöitä, jotka ottavat lopputilin heti kun he löytävät vakinaisen työn. 
  • Vastaavasti työntekijän kiinnostus ja sitoutuminen omaan työhön rapautuu. 
  • Heille maksetaan myös huonompaa palkkaa kuin suoraan yrityksen palkkalistoilla oleville kolleegoille. 
Ainoa joka tästä hyötyy on vuokratyöfirmat, jotka pyörittävät tätä vastahankaisten työntekjiöiden rulettia ja vetävät joka välistä oman provisionsa.

Ei kommentteja: