torstai 10. huhtikuuta 2008

Pokeri on ihan kamala asia

Hovioikeus päätti, että pokerin pelaaminen on paha asia. Tai, siis pokerin pelaaminen kaverien kanssa. Kyllä sitä netissä saa pelata, eikä tarvi maksaa edes veroja, mutta kaverien kesken rahasta pelaaminen on nyt oikeudessa todistetusti rikollista. Tai se mitä hovioikeus päätti, on että pelaaminen yksityisessä pokeriturnauksessa missä voittajille maksetaan osallistumismaksut voittoina on rikollista. Eli jos pelaat kavereidesi kanssa vaikka kerran kuukaudessa Texas holdem turnauksen, missä voittaja(t) kuittaavat voittorahoja, niin rikot lakia. Ja poliisi saattaa tulla keskeyttämään semmoisen vapaa-ajan vieton.

Mitä tähän voi enää sanoa? Olisi ehkä paikallaan arvioida näitä juttuja suurempien kokonaisuuksien kannalta. Se, että rajoitetaan lailla asioita mitä ei pystytä valvomaan ja missä tiedetään että kansalaiset tulevat rikkomaan lakia, johtaa auttamattomasti lainkunnioituksen vähenemiseen ja sitä kautta ihan järkevienkin lakien merkitys alkaa olla vähän niin ja näin.

Viimeaikoina esimerkkejä kyllä piisaa:
  • Kännykän käyttö autoa ajettaessa kiellettiin lailla. Vaikutus? Ei mitään. Ihmiset jatkavat puhelimeen puhumista siinä missä ennenkin. Esim tänään lähes koko kotimatkani perässäni ajanut kuljettaja puhui kännykkään ilman hands-free laitetta.
  • Kopiosuojauksen kiertäminen kiellettiin. Seuraus? Ei mitään. Ihmiset kopioivat rippaavat CD levyjään MP3 formaatiin entiseen malliin, koska haluavat kuunnella ostamaansa musiikkia myös kannettavalla mp3 soittimella.
Luin Tampereen kaupungin liikennejaoston web sivuilta paikallisista liikennevaloista. Liittyen vihreään aaltoon, sivuilla selitettiin kuinka valojen ajotus on hankalaa, sillä kenellekään ei saa olla punainen valo liian pitkään, muuten ihmiset lakkaavat kunnittamasta liikennevaloja. Ja omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että ainakin Tampereella näin on käynyt. Esim Hakametsän jäähallin vieressä olevassa risteyksessä ajetaan punaisia päin päivittäin - käytännössä katsoen jokaisessa valojen vaihdossa ruuhka-aikaan.

Itsekin olen Tampereella asuessani kyllästynyt paikallisiin liikennevaloihin niin, että hiljaiseen aikaan jätän ne välillä omaan arvoonsa. Pysähdyn valoihin, katson joka suuntaan ja varmistan, että mistään ei ole tulossa ketään - ja ajan. Sanokaa mitä haluatte, mutta mikään ei ole niin turhauttavaa kuin seistä punaisissa valoissa minuuttitolkulla eikä risteyksen lähimaillakaan ole ketään.

Kyllä säädettyjen lakien pitää olla mielekkäitä myös kansalaisille. Jos ihmiset eivät ymmärrä säädetyn lain merkitystä ja perusteluja, seuraa siitä piittaamattomuutta ja lainkuuliaisuuden rapistumista. Itse haluan kunnioittaa lakeja ja uskon, että hyvät pelisäännöt edistävät mm. turvallisuutta ja tasa-arvoa.

Ei kommentteja: