torstai 10. huhtikuuta 2008

Jumala relaa sunnuntaisin

Sunnuntaiaukiolot on taas tapetilla Niihin kaivataan taas selvityksiä ja selvennöksiä. "Ei kauppojen pitäisi saada olla sunnuntaina, koska jumalakin lepäsi sunnuntaina". Sunnuntaina töitä saa tehdä vain papit ja bussikuskit jotka kuskaavat kansalaisia kirkkoon herran sanaa kuulemaan... Paitsi, että kun katselee ympärilleen, niin suurin osa kansasta ei ole erityisen uskovaista. Kirkosta eroamisten määrä kasvaa jatkuvasti ja ne jotka kirkkoon vielä kuuluvat - kuuluvat sinne vain tavan vuoksi. Mutta siitä huolimatta, vanhoja sääntöjä on vaikea muuttaa. Pitää toki antaa krediittiä päättäjille, että edes kesällä ja joulun aikaan saa kauppoja pitää auki sunnuntaisin. En tosin tiedä miksi juuri silloin, mutta lahjahevosta on turha katsoa hampaisiin - vai miten se nyt meni.

Mielestäni tämän pitäisi olla yksinkertaista matematiikkaa
  • jätetään ihmisille oikeus kieltäytyä sunnuntaityöstä
  • jätetään kauppiaille oikeus pitää kauppansa auki jos siltä tuntuu
  • annetaan kaupan työntekijöiden ja kauppiaiden etsiä se sopiva korvaus millä kauppoja pidetään auki. Mikäli summaa ei löydy - ei kaupat ole auki.
  • ostoskeskukset tosin ehdoissaan pakottavat kaupat pitämään kauppoja auki kun ostoskeskus saa olla auki... nämä sopimusehdot pitäisi arvioida. On mahdollisesti kohtuutonta edellytää kauppaa pitämään ovensa auki mikäli se ei saa kasaan henkilökuntaa joka hoitaisi kauppaa sunnuntaina.
Myönnän että en esimerkiksi viime kesänä käynyt sunnuntaina kaupassa kuin ehkä kerran. Mutta tämnkin ongelman vapaampi aukiolo hoitaa: mikäli asiakkaita ei ole niin paljoa, että kauppaa kannattaa pitää auki, kannattaa se pitää kiinni.

Ei kommentteja: