tiistai 12. toukokuuta 2009

Autoverotuksesta....

Kansakuntaa kuohuttaa taas (vaihteeksi) autoverotus. Tulli on joutunut suoraan sanottuna liemeen, kun se on perinyt väärin perustein ulkomailta tuoduista autoista veroja. Jännittävää tässä on tietenkin se, että tullin päätös on tiedetty vääräksi jo vuosia sitten. Mutta oikeusteitse korjauksen hakeminen EU:lta kestää aina. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka valtion virastot käyvät taistelua kansalaisiaan ja kansalaisten oikeuksia vastaan. Suoraan sanottuna tämä on uskomatonta, mutta niin suomalaista, niin suomalaista.

Tulli joutuu siis nyt oikaisemaan kymmeniätuhansia veropäätöksiä ja palauttamaan kansalaisille miljoonia euroja. Tämä suma on luonnollisesti aiheuttanut melkisia ongelmia tullissa. Tullin pääjohtaja (tai vastaava) päättikin käyttää perinteistä kikkaa ja yritti kiinnittää huomion muualle. Pääjohtaja ehdotti, että autoverosta luovuttaisiin kokonaan ja autoveroina kerätty verokertymä hankittaisiin toisella tavalla.

Hallitus (Kataisen suulla) riensi olemaan asiasta eri mieltä, ja totesi, että vastaavan verokertymän kerääminen käyttömaksuina nostaisi autojen vuosittaisia käyttömaksuja kohtuuttomasti. Vastaavasti polttoaineen verotuksella verokertymän kerääminen johtaisi helposti 30-50 sentin hinnankorotuksiin polttoaineissa. (tässä "huolessa" on huvittavaa se, että kun noin vuosi sitten polttoaineen hinnat todella olivat tuon 30-50 senttiä korkeammalla kuin nyt, ei se tuntunut huolettavaan ketään valtion johdossa... erikoista tosiaan, että nyt se huolestuttaa).

Keskustalainen ministeri Vehviläinen kantoi tänään oman kortensa keskusteluun ja ehdotti, että autoja verotettaisiin kilometrien mukaan.

Tehdään autoverotukselle mitä tahansa, pitää verotuksen uudistamisessa muistaa se, että se EI saa johtaa tilanteeseen, että ennen verotusta autonsa ostaneet päätyvät maksamaan "autoveroa" kahteen kertaan. Tässä mielessä kilometreihin ja polttoaineen hintaan ujutettu veronkorotus ei todellakaan olisi oikeudenmukainen; en tosin tiedä on kohtuullisa odottaa, että verotus olisi oikeudenmukaista.

Oikeampi tapa olisi siirtää autovero käyttömaksuihin ja vielä sillä tavalla, että ennen verouudistuksen voimaantulemista rekisteröityjen autojen käyttömaksuhin ei tulisi muutoksia (siis korotuksia) mutta uudistukseen voimaanastumisen jälkeen rekisteröityjen autojen käyttömaksut nousisivat siten, että esimerkiksi auton kahdeksan vuoden käyttömaksut vastaisivat suunnilleen tämänhetkistä autoveroa.

Ja jos tässä haluttaisiin olla järkeviä, maksut sidottaisiin päästöarvoihin siten, että mitä enemmän auton hiilidioksidipäästöt ovat, sitä korkeampi käyttömaksu.

Mielestäni olisi erinomaisen tärkeää, ettei mahdollinen verotuksen uudistaminen rasittaisi niitä ihmisiä jotka ovat jo autonsa ostaneet ja sen autoveron maksaneet auton hinnassa.

Kevyempi autoverotus sinällään on erittäin tervetullut ehdotus. Siinä missä sen haittapuoli on kulutuksen kasvamisessa (kun autoja kannattaisi uusia useammin), olisi uusimissyklin kiristämisessä etuna mm. liikenneturvallisuuden parantuminen ja esimerkiksi vähäpäästöisten autojen nopeampi käyttöönotto ja yleistyminen kun teknologia edistyy.

Jännityksellä jään odottamaan minkälainen uudistus on edessä. Pahinta pelkään, että meille jo veronmaksaneille on luvassa karvasta kalkkia valtion toimesta.

Ei kommentteja: