maanantai 6. huhtikuuta 2009

Viimeinen kuppaus

Kylläpä on ollut makeata seurata Fortumin korkeimman johdon ympärillä vellonutta kohua. Julkisuudessa on taho jos toinenkin käynyt mollaamassa "sitä toista osapuolta" eikä kukaan itse ole syyllinen mihinkään. Suurimmaksi syylliseksi on palstamillimetrien mukaan valittu pian tehtävistään luopuva Mikael Lilius. Liliusta on helppo syyttää, sillä hänellä on niin jumalaton palkka. Mutta kuka tässä sotkussa oikeasti on syyllinen.

On selvää, että suurin syyllinen on Suomen valtio ja sen valtio-omistuksista vastaava poliittinen taho. Lisäksi vastuunkantajiksi pitäisi kaivaa ne poliittiset tahot jotka aikanaan ajoivat Fortumin pörssiin; tavoitteena voiton maksimointi. Käytännössä valtionmonopolin seikkailu pörssissä on markkinatalouteen sopimatonta.

Mutta näitä poliittisia tahoja ei ole haitannut Fortumin toimet, sillä se on onnistunut keräämään valtiolle piiloveroja miljardien eurojen edestä. Kuluttajalla ei ole mahdollisuuksia olla ostamatta sähköä, niinpä monopoliasemassa oleva Fortum on voinut kasvattaa tulostaan vailla huolen häivää. Edes imagotappiot eivät ole menoa hidastaneet; ihmiset kun joutuvat yhä sähkönsä ostamaan. Pohjoismainen sähökpörssi on totaalinen parodia, joskin traaginen sellainen.

Eli syyllisiä ovat ehdottomasti ne valtion poliittisesti johdetut tahot jotka eivät onnistuneet puuttuneet yhtiön rooliin (monopoli) sopimattomia johdon palkitsemisjärjestelmiä.

Löytyykö muita syyllisiä? Totta kai. Fortumin hallitus sössi totaalisesti kun se ei ymmärtänyt olevansa piiloveron kerääjä ja poliittisen päätöksenteon kohde. Myös Lilius sähläsi oman osuutensa kun ei ymmärtänyt omaa rooliaan monopolin toimitusjohtajana.

Mutta turha sitä Liliusta on tästä syyttää. Hän teki aikanaan sopimuksen, mikä oli hänelle suosiollinen. Jos itse olisin samassa asemassa, olisin yhtä lailla pitänyt oikeuksistani kiinni. Ja Liliuksen "sopimaton purkaus valtio-omistajasta" oli neronleimaus. Nyt Lilius onnistui hankkimaan itselleen potkut ja sitä kautta kuuden kuukauden palkan sijaan 24 kuukauden erorahan. Nerokasta, mikäli Lilius ei aio enää tehdä uraa Suomessa.

Ei kommentteja: