maanantai 23. helmikuuta 2009

Uutisankka - Helsingin Sanomat: Lex Nokia

Maan suurin ja kaunein sanomalehti päätti röhnätä hetken kurassa muiden sensaatiohakuisten lehtien kanssa. Muutama viikko sitten HS uutisoi näyttävästi kuinka Nokia on painostanut kohutun "salakuuntelu"lakia valmistelleita johtavia virkamiehiä.

Tyhmä kansanosa otti HS:n uutisen totena ja alkoi lajissan ainutlaatuisen kampanjoinnin niin Nokiaa kuin kyseistä lakiakin vastaan. Harva pysähtyi miettimään, onko uutinen totta. Se oli oikeastaan epäolennaista. Nokia on / oli hyvä syyllinen ja sitä on viime aikoina ollut trendikästä dissata. Se, että HS sai muutamaa kuukautta aikaisemmin tuta surkean taustatyönsä seurauksia uutisoituaan "ahdistelevista" kansanedustajista, se oli täysin epäolennaista. HS on sentään HS - totuuden etsijä ja aina vilpitön ja puolueeton.

Nokia piti asiassa matalaa profiilia ja siitä seurasi luultavasti jonkinlaista imagotappiota kotimaassa. Luulen, ettei Nokian johto tajunnut, että aiheesta mouhoaminen kannattaisi ottaa vakavasti. Parin viime viikon aikana Nokian johto kuitenkin päätti avata sanallisen arkkunsa aiheesta - tosin imagotappion kannalta liian myöhään. Mutta Nokian lisäksi muutamat mediat alkoivat penätä todisteiden ja faktojen perään. Niitä ei kuitenkaan ollut HS:llä tarjota. Oli vain "lähdesuojaa" ja ties mitä.

Nyt HS kuitenkin päätti tulla kaapista ulos. Tuo Nokian painostus johtavia lakia valmistelleita virkamiehiä kohtaan olikin "Elinkeinoelämän keskusliiton" lakimiehen sähköposti AKAVA:n johtohenkilöstölle. Akava itse ei myönnä (eikä kiellä) painostusta tapahtuneen.

Kuten sanottu, tässä kohtaa se on täysin epäolennaista kuka painosti ketä, vai painostiko lainkaan. Nokia sai tästä ankasta kurat silmilleen. Suurin osa aihetta seuranneita tahoja pitää HS:ää yhä hyvää tarkoittavana, puolueettomana tiedotusvälineenä - ja niinhän HS pääsääntöisesti onkin.

Mutta melkoinen uutisankka millä onnistuttiin sumuttamaan suurinta osaa kansaa silmään - jännittää nähdä miten lain kanssa käy kun eduskunta aiheesta äänestää.

On mielenkiintoista, että johtavat mediat eivät halua sallia yritysten sähköpostin lähettäjä- ja vastaanottotietojen seulomista yritysten toimesta; ja vain muutama kuukausi sitten koko media vaikeni yhteen ääneen siitä, että Ruotsin valtio päätti sallia sikäläisen poliisin lukea, tutkia, arkistoida, penkoa kaikkea Ruotsin kautta kulkevaa sähköistä tietoliikennettä. Siinä menee yrityssalaisuudet ja valtiosalaisuudet sulassa sovussa Svea-mamman arkistoihin. Mutta ei se haittaa...; paitsi jos sen takana on Nokia.

1 kommentti:

atammin kirjoitti...

Uusimpien käänteiden mukaan Nokia painosti EK:ta, joka painosti ministeriötä. Myös joku muu kertoo kuulleensa Nokian uhkailusta.

Ei tahdo kärme mennä pyssyyn vaikka kuinka ujuttaa. Seuraavassa käänteessä luultavasti tarina menee niin, että Nokia kertoi jollekin 3. osapuolelle, joka kertoi EK:lle joka uhkaili ministeriön virkamiehiä.

Kun tarina muuttuu, liikahtaa uskottavuus aina vähän lähemmäksi romukoppaa. Ehkä se ei haittaa Helsingin Sanomia...